Wykonanie
Dziś będzie hedonistycznie i pracochłonnie jak to na tydzień uczelnianych egzaminów przystało. Czyli domowa
pita, lepsza niż z arabskiego kebabu, a do tego własnoręcznie wygniecionia. A to wszystko bez udziału piekarnika! Oryginalny przepis zakłada wyrabianie ciasta robotem jednak my - z braku takiego - radziliśmy sobie rękami i wyszło całkiem nieźle, choć nie tak puszyście. W smaku - rewelacja! Do tego przygotowaliśmy małe kotleciki z
fasoli i świeżych warzyw, obtaczane w
bułce tartej i pieczone/smażone na złoto. Istne, niedzielne rozpasanie - jednym słowem.*******************************************************************************
Today we are cooking hedonist and laborious dish as the academic exams week is just going to start(so the last thing we wanna do is studying). So we served
home-made tasty
pita. And all without the oven ! The original recipe demands kneading the dough in a mixer but we - as we don't have one - kneaded it with our hands and it worked out pretty well, though not as fluffy. The taste was just perfest ! For this we have small
chops made of beans and fresh vegetables,coated in bread crumbs and baked / fried gold.Co potrzebujesz na 10 pit?450 g
mąki chlebowej270 g ciepłej
wodysól8 g
drożdżyCo teraz?1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, najlepiej za pomocą miksera. Wyrabiaj ciasto na małych obrotach przez 2 minuty, następnie na średnich przez 8 minut, aż zacznie ładnie odchodzić od ścian. Jeśli nie masz miksera, podwiń rękawy, zanurz ręce w wodnistej
masie i wyrabiaj aż uzyskasz ten sam efekt.2. Kiedy ciasto jest gładkie, uformuj z niego wałek i pokrój na 10 równych części. Uformuj z nich kulki, przykryj ściereczką i daj odpocząć 10 min.3. Po tym czasie formuj z nich cienkie placuszki i umieszczaj na powierzchni podsypanej
mąką. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 min.4. Posmaruj patelnie cienką warstwą
oliwy, układaj na niej placki i smaż pod przykryciem z dwóch stron (ok. 4 min każda). Gotowe przykryj szmatką, żeby dłużej utrzymały ciepło.5. Przekrój i faszeruj, czym tylko chcesz :)English:
Home-made
pitaWhat do you need for 10 pit as?450 g bread
flour270 g of warm watersalt8 g yeastNow what?1. Mix all the ingredients in a bowl,preferably using a mixer. Knead the dough on low speed for 2 minutes, then on medium for 8 minutes, until it starts to come away from the
wall nicely . If you do not have a mixer,roll up your sleeves, dip your hands in the watery
mass and knead until you get the same effect as using mixer.2. When the dough is smooth,shape it into a roll er and cut it into 10 equal parts. Form a ball with them, cover with a cloth and let rest for 10 minutes .3. After this
time,F orm them into
thin pancakes and place on a floured surface . Cover with a clean cloth and leave to rise for 40 minutes .4. Brush frying pan with a
thin layer of
olive oil, stack the pancakes and cook it covered on both sides(about 4 minutes each). Cover the ready ones with clean cloth - so they keep warm.5. Cut it and push inside whatever you want :)

