ßßß Cookit - przepis na Domowa pita

Domowa pita

nazwa

Wykonanie

Dziś będzie hedonistycznie i pracochłonnie jak to na tydzień uczelnianych egzaminów przystało. Czyli domowa pita, lepsza niż z arabskiego kebabu, a do tego własnoręcznie wygniecionia. A to wszystko bez udziału piekarnika! Oryginalny przepis zakłada wyrabianie ciasta robotem jednak my - z braku takiego - radziliśmy sobie rękami i wyszło całkiem nieźle, choć nie tak puszyście. W smaku - rewelacja! Do tego przygotowaliśmy małe kotleciki z fasoli i świeżych warzyw, obtaczane w bułce tartej i pieczone/smażone na złoto. Istne, niedzielne rozpasanie - jednym słowem.
*******************************************************************************
Today we are cooking hedonist and laborious dish as the academic exams week is just going to start(so the last thing we wanna do is studying). So we served home-made tasty pita. And all without the oven ! The original recipe demands kneading the dough in a mixer but we - as we don't have one - kneaded it with our hands and it worked out pretty well, though not as fluffy. The taste was just perfest ! For this we have small chops made of beans and fresh vegetables,coated in bread crumbs and baked / fried gold.
Co potrzebujesz na 10 pit?
450 g mąki chlebowej
270 g ciepłej wody
sól
8 g drożdży
Co teraz?
1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, najlepiej za pomocą miksera. Wyrabiaj ciasto na małych obrotach przez 2 minuty, następnie na średnich przez 8 minut, aż zacznie ładnie odchodzić od ścian. Jeśli nie masz miksera, podwiń rękawy, zanurz ręce w wodnistej masie i wyrabiaj aż uzyskasz ten sam efekt.
2. Kiedy ciasto jest gładkie, uformuj z niego wałek i pokrój na 10 równych części. Uformuj z nich kulki, przykryj ściereczką i daj odpocząć 10 min.
3. Po tym czasie formuj z nich cienkie placuszki i umieszczaj na powierzchni podsypanej mąką. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 min.
4. Posmaruj patelnie cienką warstwą oliwy, układaj na niej placki i smaż pod przykryciem z dwóch stron (ok. 4 min każda). Gotowe przykryj szmatką, żeby dłużej utrzymały ciepło.
5. Przekrój i faszeruj, czym tylko chcesz :)
English: Home-made pita
What do you need for 10 pit as?
450 g bread flour
270 g of warm water
salt
8 g yeast
Now what?
1. Mix all the ingredients in a bowl,preferably using a mixer. Knead the dough on low speed for 2 minutes, then on medium for 8 minutes, until it starts to come away from the wall nicely . If you do not have a mixer,roll up your sleeves, dip your hands in the watery mass and knead until you get the same effect as using mixer.
2. When the dough is smooth,shape it into a roll er and cut it into 10 equal parts. Form a ball with them, cover with a cloth and let rest for 10 minutes .
3. After this time,F orm them into thin pancakes and place on a floured surface . Cover with a clean cloth and leave to rise for 40 minutes .
4. Brush frying pan with a thin layer of olive oil, stack the pancakes and cook it covered on both sides(about 4 minutes each). Cover the ready ones with clean cloth - so they keep warm.
5. Cut it and push inside whatever you want :)
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/01/domowa-pita.html