ßßß Cookit - przepis na 622. jaglana zebra.

622. jaglana zebra.

nazwa

Wykonanie

Jaglana zebra dziś na śniadanie, czyli wariacja sernika jaglanego . Pierwszy raz próbowałam go w kokosowej wersji i ta zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Wczoraj wyobraźnia mnie poniosła i wprowadziłam małe zmiany. Zmiksowałam jaglankę z serkiem, wybrałam też dwa smaki - kokos w połączeniu z kakao, a tym samym przygotowałam wszystko wieczorem. O orzechach nie zapomniałam - nerkowce w środku ukryłam. Całość nie tylko pachnie kusząco i wygląda ciekawie, ale też smakuje pysznie. Może zabrzmi dziwnie, ale to chyba najlepsza zebra jaką jadłam!
jaglany 'sernik' kakaowo-kokosowy z nerkowcami
millet cocoa-coconut 'cheesecake' with cashew nuts
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- szklanka wody
- jajko
- 150 g serka naturalnego
- łyżka syropu klonowego
- łyżeczka kakao
- łyżeczka wiórek kokosowych
- nerkowce
Kaszę jaglaną ugotować na wodzie i ostudzić. Następnie zmiksować z serkiem. Dodać jajko i syrop - dokładnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części. Jedną połączyć z kakao, a drugą z kokosem. Do obu dodać nerkowce (dowolna ilość). Masę przełożyć do naczynia do zapiekania/foremki, nakładając łyżką raz jedną raz drugą, aż do skończenia składników. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 30min. Ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc/ można też jeść od razu, jednak ja wolę wersję schłodzoną. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Znowu piątek! Nie, nie narzekam. Mając tak zabiegany tydzień czasami tracę rachubę czasu - mija bardzo szybko, i tak tydzień za tygodniem. Co najlepsze - coraz bliżej wiosny :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/03/622-jaglana-zebra.html