Wykonanie
Nadmiar
renklod można w prosty sposób wykorzystać ładując je do słoików. Idealnie nadają się na kompot, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek
wanilii wzbogaca smak i aromat.Ja zrobiłam wersję oszczędną, dlatego użyłam
cukru waniliowego, ale teraz trochę żałuję. Mogłam użyć
cukru z prawdziwą
wanilią, który jest tańszy od laski waniliowej, a na pewno
daje więcej aromatu niż sztuczny
cukier waniliowy.Składniki na 7 dwulitrowych słoików:4 kg
renklod11 szklanek
wody (2 litry i 750 ml)280-300 g
cukru3 opakowania (po 16 g)
cukru waniliowego lub 2 opakowania
cukru z prawdziwą
waniliąSłoiki i nakrętki dobrze umyć. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.Ze
śliwek wydobyć pestki, co w przypadku
renklod jest trochę kłopotliwe. Połówki
śliwek rozdzielić pomiędzy przygotowane wcześniej słoiki (ok. 550 g
śliwek do jednego słoika).
Wodę zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Gorącym
syropem zalać
śliwki, zostawiając ok. 2 cm miejsca do wieczka, mocno zakręcić słoiki i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.Dla pewności kompot można poddać pasteryzacji.Na dnie bardzo dużego garnka umieścić kawałek ściereczki. Ustawić słoiki, ale tak, by się nie dotykały. Nalać
wody. Słoiki typu wek, które zwykle są idealnie szczelne, można zakryć
wodą. Również słoiki twist, jeśli są nowe, dobrej jakości i macie pewność co do ich szczelności. Jeśli tak nie jest najlepiej nalać
wody do poziomu ich zawartości. Przykryć garnek pokrywką.Podgrzewać słoiki 20-25 minut utrzymując je w temperaturze pomiędzy 85ºC i 95ºC. Następnie schładzać je stopniowo, dolewając po ściankach garnka zimnej
wody (nie wprost na słoik, bo może pęknąć), jednocześnie wylewając gorącą
wodę.Ustawić słoiki do góry dnem, na płaskiej powierzchni, na ściereczce. Zostawić do ostygnięcia. Jeżeli któryś słoik okaże się nieszczelny, można przełożyć jego zawartość do innego i powtórzyć pasteryzację.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: