Wykonanie

Świetne do pogryzania przy
kawie i dobrej książce. Może teraz nie sezon na rozgrzewający
imbir, ale idealnie sprawdzą się w jesienne chłodne wieczory.Źródło: "
Kawa. Sekrety baristy", wyd. RM.Składniki na keksówkę o wymiarach 7 x 24 cm:115 g
mąki pszennej2 łyżki dobrej jakości mielonej
kawy3
białka100 g drobnego
cukru do wypieków75 g
migdałów (w skórkach)75 g kandyzowanego
imbiru, pokrojonego na mniejsze kawałkiPiekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Formę wysmarować cienko
olejem.
Mąkę i
kawę przesiać do miski.W drugiej ubić
białka na pianę i nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać
cukier. Miksować, aż
cukier całkiem się rozpuści. Następnie dodać
mąkę z
kawą i delikatnie połączyć mieszając
łopatką. Na końcu wmieszać
migdały i
imbir.Ciasto przełożyć do formy i piec przez 35 minut. Wystudzić. Następnie wyjąć z foremki, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na 2-3 dni, by ciasto skruszało.Piekarnik rozgrzać do temperatury 120°C.
Ostrym nożem z ząbkami pociąć ciasto na kromki. Ułożyć je na suchej blasze i piec 45-60 minut, aż staną się suche i chrupiące.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych: