ßßß Cookit - przepis na Kawowe sucharki imbirowo - migdałowe

Kawowe sucharki imbirowo - migdałowe

nazwa

Wykonanie

Świetne do pogryzania przy kawie i dobrej książce. Może teraz nie sezon na rozgrzewający imbir, ale idealnie sprawdzą się w jesienne chłodne wieczory.
Źródło: "Kawa. Sekrety baristy", wyd. RM.
Składniki na keksówkę o wymiarach 7 x 24 cm:
115 g mąki pszennej
2 łyżki dobrej jakości mielonej kawy
3 białka
100 g drobnego cukru do wypieków
75 g migdałów (w skórkach)
75 g kandyzowanego imbiru, pokrojonego na mniejsze kawałki
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Formę wysmarować cienko olejem.
Mąkę i kawę przesiać do miski.
W drugiej ubić białka na pianę i nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukier. Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie dodać mąkę z kawą i delikatnie połączyć mieszając łopatką. Na końcu wmieszać migdały i imbir.
Ciasto przełożyć do formy i piec przez 35 minut. Wystudzić. Następnie wyjąć z foremki, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na 2-3 dni, by ciasto skruszało.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 120°C.
Ostrym nożem z ząbkami pociąć ciasto na kromki. Ułożyć je na suchej blasze i piec 45-60 minut, aż staną się suche i chrupiące.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/07/kawowe-sucharki-imbirowo-migdaowe.html