Wykonanie

Skoro sezon na
truskawki i
rabarbar trwa w pełni, należy z tego korzystać. Co w kieliszku? Kwaskowy
rabarbar w
pomarańczowym karmelu znakomicie komponujący się ze słodkim
truskawkowym musem.Składniki na 8 niewielkich porcji:
Rabarbar w karmelu:400 g
rabarbaruskórka i sok z jednej
pomarańczy50 g zwykłego
cukru1 łyżka ekstraktu
pomarańczowego100 g jasnego
brązowego cukru5 łyżek
śmietany kremówki 36 %
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w rondlu. Dodać zwykły
cukier, skórkę startą z
pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok. Podgrzewać do momentu, aż
cukier się rozpuści, a
rabarbar zmięknie. Następnie odcedzić go na sitku, zachowując płyn.Płyn, który pozostał po gotowaniu
rabarbaru, ponownie przelać do rondla. Dodać ekstrakt
pomarańczowy,
brązowy cukier oraz
śmietanę kremówkę. Podgrzewać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż masa zacznie gęstnieć, ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, pozostawić na kilka minut do przestygnięcia, a następnie dodać do niego wcześniej odłożony miękki
rabarbar.Całość delikatnie wymieszać i rozłożyć do przygotowanych kieliszków. Schłodzić w lodówce.Mus
truskawkowy:500 g
truskawek2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
cukru pudru1 pełna łyżka stołowa (10 g)
żelatyny500 ml
śmietany kremówki 36 % (minus 5 łyżek, które zużyliśmy do karmelu) + 5 łyżek
cukru pudru, do ubiciaświeże
truskawki, do dekoracji
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody. Odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej lub wkładając na kilka sekund do mikrofalówki.
Owoce podgrzać w rondlu do momentu, aż się rozpadną. Zblendować i przecedzić przez sito. Dodać
sok z cytryny i
cukier puder. Wymieszać.Do płynnej
żelatyny dodać kilka łyżek
truskawkowego musu, wymieszać, a następnie wlać do pozostałego musu. Dobrze połączyć wszystkie składniki i odstawić do wystygnięcia.Odłożyć ok. pół szklanki musu na wierzch. Przełożyć do plastikowej butelki z wąską końcówką.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder. Nie można "przebić"
śmietany, a mus
truskawkowy musi być zupełnie wystudzony (w temp. pokojowej), ale nadal płynny. Bardzo delikatnie wymieszać
śmietanę z musem za pomocą
łopatki.Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić kieliszki, zostawiając odrobinę miejsca na ostatnią warstwę.Deser można ozdobić na dwa sposoby. Cały wierzch pokryć pozostawionym w plastikowej butelce musem i udekorować
truskawką lub utworzyć wzorek: wyrównać wierzch długim nożem, butelką z wąską końcówką "narysować" musem linie w poprzek kieliszka i za pomocą patyczka (końca łyżeczki) przeciągnąć w drugą stronę w kilku miejscach. Schować do lodówki, by całość stężała.Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych: