ßßß
Pyszny lekki deser dla tych, którzy dbają o linię. Jabłkowy mus, o piankowej konsystencji, świetnie smakuje z jogurtem naturalnym, zwłaszcza w wersji schłodzonej. Zamknięty w słoiczku swobodnie można zabrać do pracy na drugie śniadanie.Źródło: "Desery na każdą okazję", Olimp Media.Składniki na 4-6 porcji:600 g jabłek (4 sztuki)50 g pełnoziarnistych herbatników1 białko3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)szczypta cynamonu3 łyżeczki żelatyny1 szklanka jogurtu naturalnego 0% tłuszczu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, można pominąćŻelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić, by napęczniała. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Dusić do miękkości, podlewając odrobiną wody. Zmiksować na gładką masę. Do przecieru dodać cukier (jeżeli jabłka nie są naturalnie słodkie), cynamon i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jabłkową. Rozdzielić mus do szklanek i schłodzić w lodówce.Jogurt naturalny wymieszać z ekstraktem waniliowym i wyłożyć na zastygnięty mus. Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami.Deser podawać schłodzony.Życzę smacznego!

