Wykonanie

Pyszny lekki deser dla tych, którzy dbają o linię.
Jabłkowy mus, o piankowej konsystencji, świetnie smakuje z
jogurtem naturalnym, zwłaszcza w wersji schłodzonej. Zamknięty w słoiczku swobodnie można zabrać do pracy na drugie śniadanie.Źródło: "Desery na każdą okazję", Olimp Media.Składniki na 4-6 porcji:600 g
jabłek (4 sztuki)50 g pełnoziarnistych
herbatników1
białko3 łyżki
cukru pudru (opcjonalnie)szczypta
cynamonu3 łyżeczki
żelatyny1 szklanka
jogurtu naturalnego 0% tłuszczu2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego, można pominąć
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej
wody i odstawić, by napęczniała. Następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Dusić do miękkości, podlewając odrobiną
wody. Zmiksować na gładką masę. Do przecieru dodać
cukier (jeżeli
jabłka nie są naturalnie słodkie),
cynamon i rozpuszczoną
żelatynę. Wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.
Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą
jabłkową. Rozdzielić mus do szklanek i schłodzić w lodówce.
Jogurt naturalny wymieszać z ekstraktem
waniliowym i wyłożyć na zastygnięty mus. Wierzch posypać pokruszonymi
herbatnikami.Deser podawać schłodzony.Życzę smacznego!


