Wykonanie

Zabrałam się w końcu za
ciasto filo. Bynajmniej nie zrobiłam go własnoręcznie, a zakupiłam w sklepie. Trzeba sobie ułatwiać życie, jeśli to możliwe. W każdym bądź razie wyszły z niego pyszne
ciastka z
figami. Polecam. Potrzebne będą foremki do mini tart.Inspirację zaczerpnęłam z książki Michela Roux pt."Ciasta pikantne i słodkie".Składniki na 4
ciastka (foremki o średnicy 8 cm - mierzone u podstawy):12 płatów
ciasta filo o wymiarach ok. 10 x 19 cm (przykryć wilgotną ściereczką, by nie wyschły)8 krążków z
ciasta filo o średnicy 8 cm (średnica
spodu foremki)80 g
cukru pudru24
orzechy laskowe, lekko uprażone, obrane ze skórki i grubo posiekane80 g
masła, roztopionego i schłodzonego1
jajko, ubite ze szczypta
soli8 łyżek
naturalnego serka kremowego1-2 łyżeczki
miodu4 dojrzałe
figi12
migdałów, obranych ze skórki i podzielonych wzdłuż na pół
Cukier wsypać do małego garnka z grubym dnem i podgrzewać powoli, aż się rozpuści. Gdy przekształci się w jasny karmel, dodać
orzechy laskowe, wymieszać i wylać masę na lekko natłuszczoną blachę do pieczenia. Oddzielić kawałki
orzechów nożem, odstawić do ostygnięcia. Ja najpierw wystudziłam, a dopiero
potem pokruszyłam.

Posmarować 3 prostokątne płaty
ciasta filo roztopionym
masłem z obu stron (bardzo oszczędnie, nie za dużo). Każdy prostokąt podzielić na 4 trójkąty, przekrawając go najpierw na pół, a następnie tę połowę znów na pół, ale po skosie. Posmarować krążek z
ciasta filo roztopionym
masłem tylko z jednej strony i umieścić go w foremce posmarowaną stroną do dołu. Posmarować ciasto po wierzchu ubitym
jajkiem. Rozłożyć na nim równomiernie 12 trójkątów z ciasta, tak by jeden wierzchołek każdego z nich wychylał się poza brzeg foremki. Ma to przypominać
płatki kwiatu. Posmarować jeszcze jeden krążek z
ciasta filo jajkiem i umieścić go, posmarowaną stroną do dołu, we wnętrzu foremki. Posmarować po wierzchu roztopionym
masłem. W taki sam sposób przygotować pozostałe foremki.Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C i piec
ciastka ok. 5-7 minut. Pozostawić do wystygnięcia.Ułożyć
ciastka na talerzykach.
Serek wymieszać z
miodem i rozdzielić go pomiędzy upieczone koszyczki z
ciasta filo. Rozkroić każdą
figę na 8 cząstek, nie rozcinając do samego końca i rozchylając lekko niczym
płatki kwiatu. Ułożyć po jednej na środku każdego
ciastka, a ich wnętrze wypełnić połówkami
migdałów.
Serek wokół fig posypać kawałkami
orzechów i od razu podawać.Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych: