Wykonanie

Nawiązując do
tortu, który ostatnio robiłam, przyszedł mi na myśl deser
czekoladowo-
pomarańczowy, dodatkowo z
bitą śmietaną oraz
ciasteczkami Amaretti. Przekładany warstwowo prezentuje się znakomicie w wysokich szklankach.Składniki na 4 porcje:
Krem czekoladowy:120 g
czekolady (można użyć pół na pół gorzkiej i
mlecznej)0,5 szklanki
śmietany kremówkiszczypta
soliPołamaną na kawałki
czekoladę umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Śmietnkę doprowadzić do wrzenia, stawiając garnek na wolnym ogniu. Gorącą
śmietanę przelać do miski z
czekoladą, dodać szczyptę
soli i pozostawić do rozpuszczenia na 2 minuty. Wymieszać, aż cała
czekolada sie rozpuści, a masa będzie gładka. Pozostawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając, aż masa zgęstnieje i osiągnie konsystencję kremu (ok. 1-2 godziny).Nie przyspieszać procesu gęstnienia masy wkładając miskę do lodówki lub zamrażarki, bo krem stanie się grudkowaty.Mus
pomarańczowy:3
pomarańcze, sam miąższ, bez błonek (w przciwnym razie mus będzie gorzki)1 łyżka
cukru pudru, do smaku2 łyżeczki
żelatyny1 łyżka
soku z cytrynyŻelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości
wody.
Pomarańcze krótko przesmażyć w garnku, dodać
cukier i
sok z cytryny do smaku, wymieszać. Zdjąć z ognia i wmieszać
żelatynę.Odstawić do stężenia, ale nie całkowitego.Dodatkowo:1,5 szklanki
śmietany kremówki1 łyżka
cukru pudru1 łyżka ekstraktu
pomarańczowego lub
olejkuciastka AmarettiŚmietanę ubić, pod koniec dodając
cukier puder oraz ekstrakt. Część
ciastek pokruszyć wałkiem.Układać warstwowo według gustu. Udekorować
ciasteczkiem. Schłodzić w lodówce.Życzę smacznego!


