ßßß Cookit - przepis na Deser czekoladowo - pomarańczowy z ciasteczkami Amaretti

Deser czekoladowo - pomarańczowy z ciasteczkami Amaretti

nazwa

Wykonanie

Nawiązując do tortu, który ostatnio robiłam, przyszedł mi na myśl deser czekoladowo-pomarańczowy, dodatkowo z bitą śmietaną oraz ciasteczkami Amaretti. Przekładany warstwowo prezentuje się znakomicie w wysokich szklankach.
Składniki na 4 porcje:
Krem czekoladowy:
120 g czekolady (można użyć pół na pół gorzkiej i mlecznej)
0,5 szklanki śmietany kremówki
szczypta soli
Połamaną na kawałki czekoladę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Śmietnkę doprowadzić do wrzenia, stawiając garnek na wolnym ogniu. Gorącą śmietanę przelać do miski z czekoladą, dodać szczyptę soli i pozostawić do rozpuszczenia na 2 minuty. Wymieszać, aż cała czekolada sie rozpuści, a masa będzie gładka. Pozostawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając, aż masa zgęstnieje i osiągnie konsystencję kremu (ok. 1-2 godziny).
Nie przyspieszać procesu gęstnienia masy wkładając miskę do lodówki lub zamrażarki, bo krem stanie się grudkowaty.
Mus pomarańczowy:
3 pomarańcze, sam miąższ, bez błonek (w przciwnym razie mus będzie gorzki)
1 łyżka cukru pudru, do smaku
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Pomarańcze krótko przesmażyć w garnku, dodać cukier i sok z cytryny do smaku, wymieszać. Zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę.
Odstawić do stężenia, ale nie całkowitego.
Dodatkowo:
1,5 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka ekstraktu pomarańczowego lub olejku
ciastka Amaretti
Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder oraz ekstrakt. Część ciastek pokruszyć wałkiem.
Układać warstwowo według gustu. Udekorować ciasteczkiem. Schłodzić w lodówce.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/04/deser-czekoladowo-pomaranczowy-z.html