Wykonanie
6 dużych
białek, w temperaturze pokojowej1,5 szklanki
cukru + 2 łyżki2/3 szklanki
wody1 łyżka ekstraktu
cytrynowego1/2 łyżeczki kwasku
cytrynowego2 łyżeczki
żelatyny16
płatków waflowych lub dwa duże
wafle400 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady gorzkiej200 g
czekolady białejolej do wysmarowania kubkówUmyte i wysuszone plastikowe
kubki wysmarować od wewnątrz odrobiną
oleju. Dzięki temu jest szansa na to, że
czekolada będzie się błyszczeć.
Czekoladę mleczną oraz gorzką rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Kubki wysmarować płynną
czekoladą. Wlać 2 łyżki
czekolady do środka pojemnika i przechylając kubek w jedną i drugą stronę, oblać nią ścianki naczynia. Schować do lodówki, by
czekolada stężała. Jeżeli to konieczne, wzmocnić
czekoladowe ścianki nakładając jeszcze jedną warstwę
czekolady za pomocą pędzelka. W ten sam sposób postąpić z
czekoladą białą.Za pomocą foremki lub mniejszej szklanki/kieliszka powycinać z
wafli krążki wielkości otworów w kubkach (do pojemników po Danonkach idealnie pasuje literatka). Odłożyć na bok.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody i również odłożyć.W garnku o grubym dnie umieścić
wodę z
cukrem. Doprowadzić do zagotowania. Włączyć nastawiony na 7 minut stoper i gotować miksturę dokładnie przez ten czas, na średnim ogniu. Innymi słowy tak długo gotować
syrop, aż za kroplą spadającą z łyżki będzie się ciągnęła nitka, a spuszczona do lodowatej
wody, zamieni się w kulkę. Co jakiś czas trzeba robić próby, by nie przegapić momentu.W tym czasie ubijać
białka na średnich obrotach, dodając pozostałe 2 łyżki
cukru, aż piana stanie się sztywna. Gotowy
syrop zdjąć z ognia i powoli, po ściance misy miksera, wlewać do ubijanych na średnich obrotach
białek. Zwiększyć obroty miksera i ubijać masę do momentu, aż całkiem wystygnie (ok. 7 minut). Na koniec dodać kwasek
cytrynowy, ekstrakt oraz
żelatynę i jeszcze chwilę ubić do połączenia się składników.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i napełnić
czekoladowe kubki, starając się nie zostawić pustej przestrzeni wewnątrz. Każdy kubeczek przykryć krążkiem z
wafla. Schować do lodówki do stężenia.Aby wydostać pianki z kubków trzeba je delikatnie ponacinać małymi nożyczkami w kilku miejscach i ściągnąć plastik.Życzę smacznego!