ßßß Cookit - przepis na Miętowa gorąca czekolada z bitą śmietaną

Miętowa gorąca czekolada z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Ta gorąca, pachnąca miętą czekolada na pewno rozgrzeje każdego w mroźne zimowe popołudnie. Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej, pt. "Gorące napoje". Od siebie dodałam na wierzch bitą śmietanę, ale głównie dlatego, żeby ją wykorzystać. Możliwość opcjonalna.
Składniki na 2 porcje:
600 ml mleka
4 gałązki świeżej mięty, lekko zgniecionej dla wydobycia aromatu
50 g posiekanej ciemnej czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%)
cukier do smaku (opcjonalnie)
200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
listki mięty do dekoracji
Mleko wlać do rondelka i dodać miętę. Podgrzewać bardzo wolno, aż się zagotuje. Gotować jeszcze 1 minutę, potem zdjąć z palnika. Mleko przecedzić przez gęste sito, by pozbyć się gałązek mięty.
Czekoladę wrzucić do mleka i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Rozlać do szklanek, filiżanek lub kubków. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder pod koniec ubijania. Za pomocą rękawa cukierniczego (lub zwykłej plastikowej torebki) wycisnąć śmietanę na wierzch czekolady. Udekorować listkami mięty. Cukier podawać osobno.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/12/mietowa-goraca-czekolada-z-bita-smietana.html