Wykonanie
Ta gorąca, pachnąca
miętą czekolada na pewno rozgrzeje każdego w mroźne zimowe popołudnie. Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej, pt. "
Gorące napoje". Od siebie dodałam na wierzch
bitą śmietanę, ale głównie dlatego, żeby ją wykorzystać. Możliwość opcjonalna.Składniki na 2 porcje:600 ml
mleka4 gałązki świeżej
mięty, lekko zgniecionej dla wydobycia aromatu50 g posiekanej ciemnej
czekolady (o zawartości
kakao przynajmniej 70%)
cukier do smaku (opcjonalnie)200 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%2 łyżeczki
cukru pudrulistki
mięty do dekoracji
Mleko wlać do rondelka i dodać
miętę. Podgrzewać bardzo wolno, aż się zagotuje. Gotować jeszcze 1 minutę,
potem zdjąć z palnika.
Mleko przecedzić przez gęste sito, by pozbyć się gałązek
mięty.
Czekoladę wrzucić do
mleka i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Rozlać do szklanek, filiżanek lub kubków.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając
cukier puder pod koniec ubijania. Za pomocą rękawa cukierniczego (lub zwykłej plastikowej
torebki) wycisnąć
śmietanę na wierzch
czekolady. Udekorować listkami
mięty.
Cukier podawać osobno.Życzę smacznego!