Wykonanie

Kolejna odsłona
drożdżowego ciasta z dodatkiem dyni. Tym razem przełożyłam je
dżemem z czarnej porzeczki (oczywiście domowej roboty) i nadałam fantazyjny wygląd. Składniki te same, co i w przypadku tego dro żdżowego . Ze względu na dodatek dość kwaśnego, z nutą goryczki
dżemu, może warto do ciasta dodać nieco więcej
cukru. Kwestia indywidualna.Składniki na formę o wymiarach 13 x 30 cm:375 g
mąki pszennej + 1 łyżka na rozczyn1,5 łyżeczki
drożdży instant (ok. 6 g) lub 12 g
drożdży świeżych1/4 szklanki
mleka1/3-1/2 szklanki
cukru + 1 łyżka na rozczyn2
żółtkaskórka starta z 1
pomarańczy (uprzednio wyparzonej)50 g
masła (stopionego i wystudzonego)100 g puree z dyniszczypta
soli1/3 szklanki
dżemu z czarnej porzeczkiZrobić rozczyn. W dużym kubku połączyć razem
drożdże, 1 łyżkę
cukru, 1 łyżkę
mąki oraz podgrzane
mleko. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć, przykryć kubek ściereczką i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z
cukrem na kogiel mogiel. Dodać do niego puree
dyniowe, skórkę z
pomarańczy i wymieszać za pomocą
łopatki. W dużej misce połączyć
mąkę ze szczyptą
soli. Dodać puree z
żółtkami, wyrośnięty zaczyn
drożdżowy i wyrabiać, stopniowo dodając wystudzone
masło, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt, rozsmarować
dżem, zostawiając ok. 2 cm "czystego" ciasta przy brzegach. Następnie zwinąć ciasto dość ciasno wzdłuż dłuższego
boku. Odkroić końcówki, przekroić wzdłuż na pół (nie wyrzucać). Resztę rolady pokroić na 8 porcji.Formę wysmarować
masłem i wysypać
mąką. Ułożyć części ciasta według poniższej instrukcji:

Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.Piec w nagrzanym do 175 ° C piekarniku przez 45 minut. Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie się za bardzo przypiekać, można przykryć go folią aluminiową.Uwaga: aby przygotować puree z dyni należ y ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrąż y ć łyż k ą ś rodek z nasionami i ułoż y ć na blaszce skó rk ą do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do mię kko ś ci, ok. 60-90 minut (w zależ no ści od wielkości kawałków) w temperaturze 180 ° C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na puree.Życzę smacznego!



Udział w akcjach kulinarnych: