Wykonanie
Przyznam się, że na naszym domowym pokadzie nastąpił mały bunt. Moja testująca grupa zgłosiła veto co do częstotliwości kulinarnych nowinek i złożyła wniosek o
schabowego. Takiego zwykłego. Bitego. W panierce. Krwawi moje spragnione kulinarnych eksperymentów
serce;) Plasterem okazała się pieczeń, którą z zakupionego
schabowego kawałka, po wyporcjowaniu na kotlety udało się uratować.A, że
mięsko doskonale smakuje zarówno w wariancie gorąco-obiadowym jak i zimno-kanapkowym, tak więc i wilk syty i owca cała ostała:)

Składniki:1 kg
schabukorzeń (ok 5 cm) świeżego
imbiru2-3 ząbki czosku
sólsuszone
zioła (
bazylia,
oregano)3 łyżki
wodyImbir obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
czosnek drobno posiekać.
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przygotowanym
imbirem,
czosnkiem,
solą, oprószyć
ziołami. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny (najlepiej na całą noc) a następnie zapakować w woreczek do pieczenia lub zamykane żaroodporne naczynie
mięso podlawając przed zamknięciem
wodą, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 1 godzinę.
Mięso ma piękny, aromatyczny zapach i wyśmienicie smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i zimno.