ßßß
Składniki:10 udek z kurczaka1/2 szklanki sosu sojowegoświeży imbir (kawałek około 3 cm)2 ząbki czosnkudwie gałązki świeżych, dowolnych ziółewentualnie 1-2 łyżki octu ryżowegosól (do smaku)Udka umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem. Lekko posolić do smaku. Imbir i czosnek drobno posiekać, dodać do sosu sojowego + ocet ryżowy (jeżeli używamy).Mięso zalać przygotowanym sosem, dodać całe gałązki świeżyć ziół (np. tymianek, koperek, natka pietruszki czy kolendra), wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.Natępnego dnia mięso przełożyć wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.Mięsko jest aromatyczne i soczyste. Mniam:)