Wykonanie
Dziś serwowałam pyszne, aromatyczne i soczyste udka w zalewie sojowej z nutką
imbiru i
czosnku. Oczywiście w towarzystwie ziemniaczków pieczonych w mundurkach, które po wczorajszym debiucie dziś robiłam po raz kolejny:)

Składniki:10
udek z kurczaka1/2 szklanki
sosu sojowegoświeży
imbir (kawałek około 3 cm)2 ząbki
czosnkudwie gałązki świeżych, dowolnych
ziółewentualnie 1-2 łyżki
octu ryżowegosól (do smaku)Udka umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem. Lekko posolić do smaku.
Imbir i
czosnek drobno posiekać, dodać do
sosu sojowego +
ocet ryżowy (jeżeli używamy).
Mięso zalać przygotowanym sosem, dodać całe gałązki świeżyć
ziół (np.
tymianek,
koperek,
natka pietruszki czy
kolendra), wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.Natępnego dnia
mięso przełożyć wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.
Mięsko jest aromatyczne i soczyste. Mniam:)