Wykonanie
Lubicie wątróbkę?Jako dziecko nie specjalnie za nią przepadałam, ale z czasem "dojrzałam" do jej walorów
smakowych, pod warunkiem, że jest to wątróbeczka drobiowa i przyrządzona tak jak lubię, np. w wersji z
jabłkami. Moje dzieci ją uwielbiają!
Składniki:0,80 kg
wątróbki z kurczaka,2 szt
jabłka kwaśne,2 szt
cebula surowa,do smaku
Vegetado smaku
curry2 łyżki
mąki pszennej5 łyżek
oliwa z oliwekJabłka myjemy, kroimy na połowę a następnie w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością
oliwy. Smażymy kilka minut, przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w krążki
cebulę (idealnie sprawdza się czerwona), prószymy lekko kucharkiem, dusimy pod przykryciem do miękkości, przekładamy do
jabłek. Umytą i oczyszczoną
wątróbkę kroimy na kawałki, lekko doprawiamy kucharkiem, bardziej intensywnie
curry, delikatnie panierujemy w
bułce i dusimy porcjami na rozgrzanym
oleju. Gotową przekładamy do
jabłek i
cebulki. Całość mieszamy, można potrzymać 1-2 minuty razem na małym ogniu.Taką
wątróbkę najczęściej podaję z kopytkami i
ćwikłą.Mniam!