ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa z jabłkami

Wątróbka drobiowa z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Lubicie wątróbkę?
Jako dziecko nie specjalnie za nią przepadałam, ale z czasem "dojrzałam" do jej walorów smakowych, pod warunkiem, że jest to wątróbeczka drobiowa i przyrządzona tak jak lubię, np. w wersji z jabłkami. Moje dzieci ją uwielbiają!
Składniki:
0,80 kg wątróbki z kurczaka,
2 szt jabłka kwaśne,
2 szt cebula surowa,
do smaku Vegeta
do smaku curry
2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek oliwa z oliwek
Jabłka myjemy, kroimy na połowę a następnie w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smażymy kilka minut, przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę (idealnie sprawdza się czerwona), prószymy lekko kucharkiem, dusimy pod przykryciem do miękkości, przekładamy do jabłek. Umytą i oczyszczoną wątróbkę kroimy na kawałki, lekko doprawiamy kucharkiem, bardziej intensywnie curry, delikatnie panierujemy w bułce i dusimy porcjami na rozgrzanym oleju. Gotową przekładamy do jabłek i cebulki. Całość mieszamy, można potrzymać 1-2 minuty razem na małym ogniu.
Taką wątróbkę najczęściej podaję z kopytkami i ćwikłą.
Mniam!
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/02/c-watrobka-drobiowa-z-jabkami.html