ßßß Cookit - przepis na Pierś w cieście francuskim

Pierś w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Dobry cycek nie jest zły, prawda Panowie? Ten kurzy też. Drób nie jest moim ulubionym mięsem, jednak ze względu na duże możliwości przygotowania różnych dań i krótki czas przyrządzania, często gości na naszym stole. A już najczęściej w postaci piersi w sosie z ryżem lub ziemniaczkami. Tym razem trochę inaczej, bo w cieście i z sałatką.
Skład:
1 podwójna pierś kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskiego
kilka suszonych pomidorów
garść oliwek
suszona bazylia
2 garści startego sera żółtego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś kroimy na dwie połówki i delikatnie solimy i pieprzymy. Ciasto przekrawamy na pół i obie części nacinamy z dwóch stron na brzegach jak na zdjęciu. Układamy na cieście połówkę piersi, posypujemy pokrojonymi w paski pomidorami i pokrojonymi w plasterki oliwki. Posypujemy żółtym serem i bazylią. Zawijamy ponacinane brzegi. Jeśli ktoś posiada odrobinę zdolności to może ułożyć ładny warkocz, ja niestety mam dwie lewe ręce i widzicie co mi wyszło J . Pieczemy 20 min w 180 o C.
Zając
Źródło:http://siekierapojajach.blogspot.com/2013/03/piers-w-ciescie-francuskim.html