Wykonanie
mocno czekol adowe ci acho w b ardziej w artościowej wersjiBrownie, czyli b ardzo cz ekol adowe ci asto przypomin aj ą ce z wygl ą du w
sumie.. z ak alec. Z ak alcem jedn ak absolutnie nie jest. Im dłużej trzym ane tym mniej ciężkie i z ak alcow ate. Możn a piec nieco dłużej, ale wtedy będzie to inny sm ak i konsystencj a, b ardziej muffinkowe. Dl a mnie jego b ardziej ciężk a wersj a jest ide aln a :)Wersj a zdrowsz a, z dod
atkiem pł
atków owsi anych i
miesz anki
orzechów. Przeł am ane kw aśnym sm akiem m
alin. Bez bi ałego
cukru i bez m ą ki.W dod
atku ł atwy i szybki do zrobieni a.

Skł adniki:200-220g gorzkiej czekol ady min 70% k ak ao (2 t abliczki)100g m asł a (pół kostki) 50g zmielo nych pł
atków owsi anych70g zmielonych n a grub ą m ą ke
orzechów (u mnie: l askowe, pek an a i
migd ałów)140g br ą zowego
cukru nier afinow anego4 łyżki
skrobi ziemni acz anej3-4 j ajk a (u mnie 4 m ał e od zielononóżek)mrożone m
aliny, ok 50-70g


Wykon anie:Czekol adę i m
asło rozt api amy w k ą pieli
wodnej, czyli wrzuc amy do miski, któr ą umieszcz amy n a g
arnku z wod ą, gotuj ą c ą się n a m ałym ogniu. J ajk a ubij amy w osobnej miseczce.
Cukier wsypujemy do roztopionej m asy czekol adowej. Do sporej miski wsypujemy zmielone pł
atki i
orzechy or az
skrobię. Wlew amy m asę czekol adow ą or az j ajk a.
Miesz amy c ałość, dod ajemy n a końcu m
aliny i
miesz amy z m as ą . Możn a je również powcisk ać do ci ast a wyl anego już n a bl aszkę. Ci asto wlew amy do niedużej bl
aszki ok. 28cm. Pieczemy ok. 25 min w piek arniku rozgrz
anym do 180 stopni.Sm acznego :)
