Wykonanie
n a
drożdż ach, z dod
atkiem lnu i n asion chi aOd kiedy zmienił am i n ad al jestem w tr akcie zmieni ani a swoich n awyków żywieniowych, regul arnie piekę
chleb bez pszenicy, żyt a, jęczmieni a i
kukurydzy, których jeść mi nie wolno. Gluten co pr awd a jest dozwolony w mojej diecie, ale często piekę różne typy wł aśnie bezglutenowego
chleb a, id ą c krok d alej. Nie rezygnuję z orkiszowych wypieków, które s ą świetne, ale
chleb grycz any z różnymi w ari acj ami
póki co króluje w moim piek arniku :)Wśród tych
chlebów, które do tej
pory upiekł am, ten jest zdecydow
anym nr. 1. Z ainspirow ał am się przepisem n a blogu Olgi Smile . N a pewno
będę do niego wr ac ać, no i eksperymentow ać d alej :)Dość istotne jest to, że ten chlebuś n ajlepszy jest świeży, no i niestety pozb awiony glutenu i innych
dziwnych ulepsz aczy szybko robi się czerstwy, wytrzymuj ąc ok. 2 m ax 3 dni. W arto przechowyw ać go w p apierze śni ad aniowym + woreczku foliowym bo w ściereczce z auw ażył am, że o wiele szybciej wysych a. Możn a też pokroić n a kromeczki i część z niego z amrozić. Możn a mu t akże "przywrócić" świeżość podgrzew aj ą c go chwilkę w opiek aczu/piek arniku czy tosterze.

Skł adniki350 gr m ą ki grycz anej90 gr m ą ki j agl anej90 g r
skrobi ziemni acz anej450 ml ciepłej
wody20gr zmielonych n asion lnu10gr n asion chi a7gr suchych
drożdży (1 p
aczk a)1,5 łyżeczki
soli1 łyżk a
syropu z ag awy (lub inny słód)
słonecznik lub inne zi arn a d o posyp ani a

Wykon anieJeśli nie m amy m ą ki j agl anej i grycz anej, mielimy zi arn a w młynku lub innym urz ą dzeniu, j a zmielił am j agl an ą w Thermomixie, grycz an ą
akur at mi ał am w domu. Wszystkie m ą ki,
sól,
syrop i n asion a
miesz amy ze sob ą . N a końcu dod ajemy
drożdże i znów
miesz amy.
Wodę podgrzew amy t ak, aby był a ciepł a, ale nie gor ą c a. Wlew amy
wodę i wszystko wyr abi amy w mikserze lub ręcznie. J a
miesz am wszystko w misce łyżk ą . Odst awi amy n a 20 min do wyrośnięci a. Sm arujemy bl aszkę dokł adnie tłuszczem (u mnie m
asłem) i wlew amy ci asto. Odst awi amy n a kolejne 20 min pod przykryciem. Piek arnik rozgrzew amy do 200 stopni. Pieczemy około 45min.Sm acznego :)