ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy chleb gryczano jaglany

Bezglutenowy chleb gryczano jaglany

nazwa

Wykonanie

n a drożdż ach, z dod atkiem lnu i n asion chi a
Od kiedy zmienił am i n ad al jestem w tr akcie zmieni ani a swoich n awyków żywieniowych, regul arnie piekę chleb bez pszenicy, żyt a, jęczmieni a i kukurydzy, których jeść mi nie wolno. Gluten co pr awd a jest dozwolony w mojej diecie, ale często piekę różne typy wł aśnie bezglutenowego chleb a, id ą c krok d alej. Nie rezygnuję z orkiszowych wypieków, które s ą świetne, ale chleb grycz any z różnymi w ari acj ami póki co króluje w moim piek arniku :)
Wśród tych chlebów, które do tej pory upiekł am, ten jest zdecydow anym nr. 1. Z ainspirow ał am się przepisem n a blogu Olgi Smile . N a pewno będę do niego wr ac ać, no i eksperymentow ać d alej :)
Dość istotne jest to, że ten chlebuś n ajlepszy jest świeży, no i niestety pozb awiony glutenu i innych dziwnych ulepsz aczy szybko robi się czerstwy, wytrzymuj ąc ok. 2 m ax 3 dni. W arto przechowyw ać go w p apierze śni ad aniowym + woreczku foliowym bo w ściereczce z auw ażył am, że o wiele szybciej wysych a. Możn a też pokroić n a kromeczki i część z niego z amrozić. Możn a mu t akże "przywrócić" świeżość podgrzew aj ą c go chwilkę w opiek aczu/piek arniku czy tosterze.
Skł adniki
350 gr m ą ki grycz anej
90 gr m ą ki j agl anej
90 g r skrobi ziemni acz anej
450 ml ciepłej wody
20gr zmielonych n asion lnu
10gr n asion chi a
7gr suchych drożdży (1 p aczk a)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżk a syropu z ag awy (lub inny słód)
słonecznik lub inne zi arn a d o posyp ani a
Wykon anie
Jeśli nie m amy m ą ki j agl anej i grycz anej, mielimy zi arn a w młynku lub innym urz ą dzeniu, j a zmielił am j agl an ą w Thermomixie, grycz an ą akur at mi ał am w domu. Wszystkie m ą ki, sól, syrop i n asion a miesz amy ze sob ą . N a końcu dod ajemy drożdże i znów miesz amy. Wodę podgrzew amy t ak, aby był a ciepł a, ale nie gor ą c a. Wlew amy wodę i wszystko wyr abi amy w mikserze lub ręcznie. J a miesz am wszystko w misce łyżk ą . Odst awi amy n a 20 min do wyrośnięci a. Sm arujemy bl aszkę dokł adnie tłuszczem (u mnie m asłem) i wlew amy ci asto. Odst awi amy n a kolejne 20 min pod przykryciem. Piek arnik rozgrzew amy do 200 stopni. Pieczemy około 45min.
Sm acznego :)
Źródło:http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/04/bezglutenowy-chleb-gryczano-jaglany.html