Wykonanie

Metoda przygotowania jest bardzo podobna do zastosowanej wcześniej, przy lodach
śmietankowych. Robi się je prawie tak samo, z tą różnicą, że zawierają dodatek świeżych
bananów. Sama zasada wykonania nie różni się od podanej tutaj:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/01/za-pietnascie-minut-lody-smietankowe.htmlDzisiejsza propozycja Srebrnej Patelni została przygotowana przy użyciu przystawki do robienia
lodów.
Lody wykonane przeze mnie poprzednio, z wykorzystaniem opisanej w powyższym linku metody "polowej", smakują lepiej. Różnica jest nieznaczna, lecz wyczuwalna, polega na nieco odmiennej konsystencji rzeczy gotowej i bierze się prawdopodobnie ze skrajnie różnych prędkości "kręcenia" kremu podczas schładzania.Przystawka wymaga minimalnej prędkości mieszadła, bo chłodzenie masy dokonuje się wyłącznie na zmrożonych ściankach dzieży. Z tego powodu końcowy produkt nie jest tak puszysty jak w poprzednim przepisie i
lody wydają się być nieco "cięższe". Mimo to, jak stwierdził Niezwykle Wymagający Domowy Dział Kontroli Jakości, są bardzo dobre. Gdyby było inaczej, poniższy przepis na pewno by się w tym miejscu nie znalazł. Zła Królowa niezwykle ceni sobie bowiem Zaufanie Czytelnika. Poza tym, żyjąc już dość długo wie, że po zimie nieuchronnie i szybko następuje wiosna a ta niweczy możliwość posiadania
lodów przy nieposiadaniu przystawki. Gdy zatem
pora roku się zmieni, skończą się grymasy a domowe
lody "z przystawki" zajmą pierwsze miejsce nie pozostawiając lodziarnianym konkurentom szans.Składniki:500 ml słodkiej
śmietany (min. 30% )2 duże, bardzo dojrzałe
banany5
żółtek200 g
cukru pudruBanany obrać i dokładnie rozgnieść widelcem.
Śmietanę przelać do rondelka i zagotować. Dodać do
śmietany banany, zmiksować całość ręcznym blenderem i zagotować ponownie.
Żółtka utrzeć z
cukrem na białą pulchną masę. Nie przerywając ucierania wlać do
żółtek z
cukrem bardzo gorącą
śmietanę zmiksowaną z
bananami (powinna być dodawana od razu po zdjęciu rondelka z palnika).
Śmietanę należy dodawać cienką strużką, nie przerywając ubijania. Całość ubijać dalej przez 10 minut, używając wysokich obrotów miksera.Przygotowany krem odstawić do schłodzenia.Kolejny etap przygotowania wymaga włączenia do gry "przystawki do
lodów". Posiadana przeze mnie składa się z dzieży i mieszadła.Dzieża do
lodów powinna być mocno zmrożona. Potrzeba na to kilku godzin jej pobytu w zamrażalniku, o zrobieniu
lodów taką metodą trzeba zatem pomyśleć wcześniej.Wyjąć dzieżę z zamrażalnika i zainstalować w mikserze mieszadło do
lodów. Niezwłocznie umieścić schłodzony krem
bananowy w dzieży, włączyć mieszadło i mieszać masę na najniższych obrotach przez około 15 minut.

Wraz z upływem czasu masa zacznie gęstnieć:

Na koniec mieszania powinna wyglądać tak:
Lody wykonane z tych samych składników, lecz schładzane wspomnianą wcześniej zimową metodą "
polową" na tym etapie przygotowania będą z pewnością rzadsze.Masę
lodową przełożyć do pojemnika lub formy i umieścić w zamrażalniku na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie
lody są gotowe do podania.