Wykonanie
Kolejny z moich eksperymentalnych serników, tym razem z domieszką masy kukułkowej z
alkoholem. Ja zrobiłam ją sama, ale oczywiście możecie kupić
cukierki i je sobie rozpuścić. Tak, czy siak sernik na pewno zaskoczy Was swoim smakiem, którego nie da się porównać z niczym. Moim domownikom tak zasmakował, że zniknął w mgnieniu oka.

Składniki na kukułkę:1/4 kostki
masła o wadze 250 g1 szklanka
cukru3 łyżki
wody1/2 szklanki
mleka1 pełna łyżka
kakao1 łyżka
spirytusuMasa serowa:1 kg
sera na sernik125 g
masła3
jajka2 opakowania budyniu
śmietankowego1,5 szklanki
cukru2 łyżki
jogurtu naturalnegoBiała polewa:125 g
masła1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
mleka1 szklanka
mleka w proszku2-3 łyżki słodkiej
śmietanki w przypadku zbyt gęstej masyWykonanie:
Cukier z
wodą karmelizuję, następnie ostrożnie dodaję
masło, mieszam do połączenia składników,
potem dodaję
mleko,
kakao i na końcu dolewam
alkohol. Masę odstawiam by przestygła.
Masło ucieram z
cukrem na puch dodając po jednym całym
jajku.
Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy
maślanej, następnie dodaję budynie i
jogurt naturalny.

Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę
serową, wylewam na wierzch masę kukułkową i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków.

Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze ok 30-40 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia.Składniki polewy-oprócz
mleka w proszku- podgrzewam aż połączą się ze sobą. Zestawiam z palnika, wsypuję
mleko w proszku i mieszam rózgą by nie było grudek. W razie konieczności polewę rozcieńczam słodką
śmietanką lub
jogurtem naturalnym.Polewą smaruję wierz przestudzonego sernika. Całość odstawiam, najlepiej na całą noc.