ßßß Cookit - przepis na Sernik a'la kukułka

Sernik a'la kukułka

nazwa

Wykonanie

Kolejny z moich eksperymentalnych serników, tym razem z domieszką masy kukułkowej z alkoholem. Ja zrobiłam ją sama, ale oczywiście możecie kupić cukierki i je sobie rozpuścić. Tak, czy siak sernik na pewno zaskoczy Was swoim smakiem, którego nie da się porównać z niczym. Moim domownikom tak zasmakował, że zniknął w mgnieniu oka.
Składniki na kukułkę:
1/4 kostki masła o wadze 250 g
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
1/2 szklanki mleka
1 pełna łyżka kakao
1 łyżka spirytusu
Masa serowa:
1 kg sera na sernik
125 g masła
3 jajka
2 opakowania budyniu śmietankowego
1,5 szklanki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
Biała polewa:
125 g masła
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
1 szklanka mleka w proszku
2-3 łyżki słodkiej śmietanki w przypadku zbyt gęstej masy
Wykonanie:
Cukier z wodą karmelizuję, następnie ostrożnie dodaję masło, mieszam do połączenia składników, potem dodaję mleko, kakao i na końcu dolewam alkohol. Masę odstawiam by przestygła.
Masło ucieram z cukrem na puch dodając po jednym całym jajku. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej, następnie dodaję budynie i jogurt naturalny.
Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków.
Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze ok 30-40 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia.
Składniki polewy-oprócz mleka w proszku- podgrzewam aż połączą się ze sobą. Zestawiam z palnika, wsypuję mleko w proszku i mieszam rózgą by nie było grudek. W razie konieczności polewę rozcieńczam słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym.
Polewą smaruję wierz przestudzonego sernika. Całość odstawiam, najlepiej na całą noc.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2015/05/sernik-ala-kukuka.html