ßßß Cookit - przepis na Mazurek pierrot-lion

Mazurek pierrot-lion

nazwa

Wykonanie

Mazurek robiłam po raz pierwszy w życiu. Zawsze wydawało mi się, że takie ciasto, to nie ciasto. No bo jak może smakować zwykłe kruche ciasto z jakąś tam masą, bez żadnej wkładki i innych wizualnych polepszaczy? A może smakować i to wybornie, o czym przekonałam się na własnej skórze i teraz żałuję, że tak późno. Jeśli więc macie jakieś obiekcje przed zrobieniem mazurka, to po prostu odłóżcie je na bok i zróbcie - koniecznie!!!
Składniki na kruchy spód:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2-3 żółtka
szczypta soli
Składniki na obrzeże:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 opakowanie migdałów mielonych - 80 g
Masa:
1 opakowanie czekoladek pierrot - 100 g
6 batonów lion
6 łyżek mleka
Do dekoracji:
biała polewa
suszone morele
daktyle
kandyzowana skórka cytrynowa
Wykonanie:
Składniki na kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt na blaszkę o wym. 24x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na obrzeże ciasta miksuję i wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego dookoła ciasta w blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-200°C na 10-15 min, aż lekko się zrumieni.
Czekoladki pierrot rozpuszczam na parze rozcieńczając je mlekiem, wykładam na upieczony spód. Batony lion także rozpuszczam na parze rozcieńczając je mlekiem i wykładam na masę z czekoladek pierrot.
Polewę rozpuszczam, przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję wierzch mazurka napisem świątecznym. Do reszty dekoracji używam ćwiartek moreli, kilku daktyli oraz kandyzowaną skórkę cytrynową.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2015/04/mazurek-pierrot-lion.html