Wykonanie
Mazurek robiłam po raz pierwszy w życiu. Zawsze wydawało mi się, że takie ciasto, to nie ciasto. No bo jak może smakować zwykłe kruche ciasto z jakąś tam masą, bez żadnej wkładki i innych wizualnych polepszaczy? A może smakować i to wybornie, o czym przekonałam się na własnej skórze i teraz żałuję, że tak późno. Jeśli więc macie jakieś obiekcje przed zrobieniem mazurka, to po prostu odłóżcie je na bok i zróbcie - koniecznie!!!

Składniki na kruchy spód:30 dag
mąki20 dag
masła10 dag
cukru pudru2-3
żółtkaszczypta
soliSkładniki na obrzeże:4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
masła2 łyżki
cukru pudru1
jajko1 opakowanie
migdałów mielonych - 80 gMasa:1 opakowanie
czekoladek pierrot - 100 g6 batonów lion6 łyżek
mlekaDo dekoracji:biała polewa
suszone moreledaktylekandyzowana
skórka cytrynowaWykonanie:Składniki na kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt na blaszkę o wym. 24x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na obrzeże ciasta miksuję i wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego dookoła ciasta w blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-200°C na 10-15 min, aż lekko się zrumieni.
Czekoladki pierrot rozpuszczam na parze rozcieńczając je
mlekiem, wykładam na upieczony spód. Batony lion także rozpuszczam na parze rozcieńczając je
mlekiem i wykładam na masę z
czekoladek pierrot.Polewę rozpuszczam, przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję wierzch mazurka napisem świątecznym. Do reszty dekoracji używam ćwiartek
moreli, kilku
daktyli oraz kandyzowaną
skórkę cytrynową.