ßßß Cookit - przepis na Mazurek brzoskwiniowo-morelowy

Mazurek brzoskwiniowo-morelowy

nazwa

Wykonanie

Mam trochę zaległości jeszcze ze świąt, a to z tego względu, że mój komp trafił do naprawy. Dlatego dziś proponuję Wam mazurka z brzoskwiniami, którego możecie wykonać nie tylko od święta. Kruche ciasto i mus z brzoskwiń oraz moreli to niezwykle apetyczne połączenie. I jeszcze można go sobie udekorować tak jak zapragniemy. Ograniczyć Was może jedynie wyobraźnia :) Polecam!!!
Ciasto kruche na spód:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2-3 żółtka
szczypta soli
Składniki na obrzeże:
4 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
mielone migdały
1 jajko lub żółtko
Masa brzoskiniowo-morelowa:
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 opakowanie suszonych moreli (100g)
2-3 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
orzeszki ziemne niesolone
Wykonanie:
Składniki na kruchy spód siekam , zagniatam , zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Wyjmuję, rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na obrzeże miksuję - musi być bardziej lejące ciasto- przekładam do rękawa cukierniczego i wyciska, dookoła brzeg mazurka.
Piekarnik nagrzewam do 180°C-200°C i piekę ciasto do lekkiego zrumienienia. Odstawiam by przestygło.
Syrop z brzoskwiń odlewam do garnuszka, dodaję suszone morele i gotuję, aż zmiękną. Brzoskwinie miksuję na gładki krem, napęczniałe morele miksuję razem z syropem, dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę z musem brzoskwiniowym. Przestygniętą i tężejącą masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki.
Polewę rozpuszczam, przelewam do rękawa cukierniczego i rysuję wzory oraz napisy. Orzeszki ziemne rozpoławiam, szerszy koniec maczam w polewie i układam tworząc bazie. Całość ponownie schładzam
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2015/04/mazurek-brzoskwiniowo-morelowy.html