Wykonanie
Mam trochę zaległości jeszcze ze świąt, a to z tego względu, że mój komp trafił do naprawy. Dlatego dziś proponuję Wam mazurka z
brzoskwiniami, którego możecie wykonać nie tylko od święta. Kruche ciasto i mus z
brzoskwiń oraz
moreli to niezwykle apetyczne połączenie. I jeszcze można go sobie udekorować tak jak zapragniemy. Ograniczyć Was może jedynie wyobraźnia :) Polecam!!!

Ciasto kruche na spód:30 dag
mąki20 dag
masła10 dag
cukru pudru2-3
żółtkaszczypta
soliSkładniki na obrzeże:4 łyżki
mąki2 łyżki
masła2 łyżki
cukru pudrumielone
migdały1
jajko lub
żółtkoMasa
brzoskiniowo-morelowa:1 puszka
brzoskwiń w syropie1 opakowanie
suszonych moreli (100g)2-3 łyżki
żelatynyDo dekoracji:
polewa czekoladowaorzeszki ziemne niesoloneWykonanie:Składniki na kruchy spód siekam , zagniatam , zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.Wyjmuję, rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Składniki na obrzeże miksuję - musi być bardziej lejące ciasto- przekładam do rękawa cukierniczego i wyciska, dookoła brzeg mazurka.Piekarnik nagrzewam do 180°C-200°C i piekę ciasto do lekkiego zrumienienia. Odstawiam by przestygło.
Syrop z
brzoskwiń odlewam do garnuszka, dodaję
suszone morele i gotuję, aż zmiękną.
Brzoskwinie miksuję na gładki krem, napęczniałe
morele miksuję razem z
syropem, dodaję
żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę z musem
brzoskwiniowym. Przestygniętą i tężejącą masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki.Polewę rozpuszczam, przelewam do rękawa cukierniczego i rysuję wzory oraz napisy.
Orzeszki ziemne rozpoławiam, szerszy koniec maczam w polewie i układam tworząc bazie. Całość ponownie schładzam