Wykonanie
Od pewnego czasu miałam ochotę upiec babkę piaskową, lecz przepisy które mam jakoś nie bardzo kojarzyły mi się, z tą właśnie, wersją babki. Wydaje mi się, że w tym cieście, obowiązkowo, musi znaleźć się
mąka ziemniaczana i to przynajmniej w stosunku 1:1, a ja takiego nie mam. Cóż, sama sobie zrobiłam swoją wersję babki piaskowej. Wyszła bardzo smaczna i faktycznie piaskowa :)

Składniki:5 jaj150 g
cukru100 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej3/4 kostki
masła2 łyżeczki
proszku do pieczeniasok z 1
limonkiWykonanie:
Białka ubijam na sztywno.
Żółtka ucieram z
cukrem, dodaję po kawałku miękkie
masło i ucieram na gładką masę.
Limonkę oparzam, wyciskam sok i dodaję do masy. Obie
mąki mieszam z
proszkiem do pieczenia i dodaje po łyżce cały czas miksując. Na końcu
daję ubitą pianę z
białek i mieszam
łopatką, aż składniki się połączą. Formę z kominkiem smaruję
masłem, posypuję
bułką tartą, wykładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 35 minut. Upieczoną zostawiam w blaszce, aż wystygnie, wykładam na deseczkę i posypuję
cukrem pudrem.