ßßß
Składniki:5 jaj150 g cukru100 g mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej3/4 kostki masła2 łyżeczki proszku do pieczeniasok z 1 limonkiWykonanie:Białka ubijam na sztywno. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję po kawałku miękkie masło i ucieram na gładką masę. Limonkę oparzam, wyciskam sok i dodaję do masy. Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaje po łyżce cały czas miksując. Na końcu daję ubitą pianę z białek i mieszam łopatką, aż składniki się połączą. Formę z kominkiem smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wykładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 35 minut. Upieczoną zostawiam w blaszce, aż wystygnie, wykładam na deseczkę i posypuję cukrem pudrem.