ßßß
Spód:250 gram herbatników1 kostka masłaMasa serowa:4 kostki twarogu - każda po 200 gram11/2 szklanka cukru1/2 kostka masła3 łyżki mąki pszennej4 banany5 łyżek jogurtu greckiego5 jajekWykonanie:Herbatniki kruszę za pomocą blendera. Masło rozpuszczam, studzę i mieszam z pokruszonymi ciastkami. Wykładam na spód tortownicy o śr 24 cm, ugniatam dłonią i odstawiam.Twaróg miksuję dodając szklankę cukru. Za pomocą łopatki zdejmuję twaróg ze ścianek naczynia by cały ładnie został roztarty na gładką i jednolitą masę. Ucierając dodaję po łyżce jogurt i mąkę. Wbijam po jednym jajku cały czas miksując.Masło i pozostały cukier rozpuszczam na patelni, wrzucam obrane banany i podsmażam przez kilka minut, aż lekko się zrumienią. Obracam na drugą stronę, obsmażam i wykładam na kruchy spód. Przykrywam masą serową, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150'C na 1 h 20 min-1 h 30 min