Wykonanie
Sernik, sernik i jeszcze raz sernik, to coś co lubię i to jeszcze jak.:D NA pewno i większość z Was także zasmakowało w tym specjale :)Ten sernik jest z dodatkiem karmelizowanych
bananów, więc i smak sernika jest
bananowy, a byłby bardziej, gdyby część
bananów zmiksować i wymieszać z masą
serową.

Spód:250 gram
herbatników1 kostka
masłaMasa serowa:4 kostki
twarogu - każda po 200 gram11/2 szklanka
cukru1/2 kostka
masła3 łyżki
mąki pszennej4
banany5 łyżek
jogurtu greckiego5
jajekWykonanie:
Herbatniki kruszę za pomocą blendera.
Masło rozpuszczam, studzę i mieszam z pokruszonymi
ciastkami. Wykładam na spód tortownicy o śr 24 cm, ugniatam dłonią i odstawiam.
Twaróg miksuję dodając szklankę
cukru. Za pomocą
łopatki zdejmuję
twaróg ze ścianek naczynia by cały ładnie został roztarty na gładką i jednolitą masę. Ucierając dodaję po łyżce
jogurt i
mąkę. Wbijam po jednym
jajku cały czas miksując.
Masło i pozostały
cukier rozpuszczam na patelni, wrzucam obrane
banany i podsmażam przez kilka minut, aż lekko się zrumienią. Obracam na drugą stronę, obsmażam i wykładam na kruchy spód. Przykrywam masą
serową, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150'C na 1 h 20 min-1 h 30 min