Wykonanie
Sernik to przepyszne ciasto, do którego ja raczej nie mam, tzw. ręki. Przyznam jednak, że ten był pyszny, ale za ciężki. Być może sprawił to dodatek
masła. Możecie, ewentualnie, je pominąć i wypróbować bez tłuszczu, gdyż
twaróg jest tłusty, kremówka także, więc jeśli nie dodacie
masła, na pewno nic się nie stanie, a sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Po za tym - rewelacyjny :D

Składniki:3 kostki białego
twarogu - każda po 200 gram1 szklanka
cukru5
jajek1 szklanka
śmietany 36%1
cytryna1 łyżeczka
kurkumy1 szklanka
płatków owsianych1/2 kostki
masłaWykonanie:
Ser ucieram z
cukrem na gładką masę, wbijam po jednym
jajku dokładnie ucierając za każdym razem. Ze sparzonej
cytryny wyciskam sok, a skórkę ścieram na tarce i dodaję od masy.
Masło roztapiam, studzę i cienkim strumieniem dolewam do masy.
Śmietanę ubijam na sztywno i delikatnie, za pomocą
łopatki mieszam z
twarogiem. Tortownicę smaruję tłuszczem, spód posypuję
płatkami owsianymi, przekładam masę, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10-15 minut. Zmniejszam temperaturę do 150'C i piekę jeszcze przez 40-45 minut. Upieczony sernik zostawiam by wystygł.

Rada: sernik najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie, wtedy brzegi ciasta będą równiusieńkie :)