ßßß
Składniki:6 białek3/4 szklanki cukru1 szklanka mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki mleka1 kostka masła1/2 szklanki bakaliiSos z chałwy:200 gram chałwy1/2 kostki masłaWykonanie:Białka ubijam na sztywno dodając porcjami cukier. Dodaję po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewam cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko. Wsypuję bakalie, wymieszam łyżką, ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej tartą bułka, formy z kominkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmuję i odstawiam by wystygło.Chałwę ucieram mikserem dolewając po trochu rozpuszczone i przestudzone masło.Babkę wyjmuję z formy, kroję na kawałki, na każdy talerzyk nalewam po łyżce sosu i układam porcję ciasta.