ßßß Cookit - przepis na Babka pianka z sosem z chałwy

Babka pianka z sosem z chałwy

nazwa

Wykonanie

Pomysł na wykorzystanie białek, bo tę babkę robi się właśnie na bazie białek. Urozmaiceniem dla podstawowej wersji jest sos z chałwy, który wprost idealnie pasuje do tego ciasta. Szybko i smacznie. Polecam :)
Składniki:
6 białek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 kostka masła
1/2 szklanki bakalii
Sos z chałwy:
200 gram chałwy
1/2 kostki masła
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywno dodając porcjami cukier. Dodaję po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewam cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko. Wsypuję bakalie, wymieszam łyżką, ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej tartą bułka, formy z kominkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmuję i odstawiam by wystygło.
Chałwę ucieram mikserem dolewając po trochu rozpuszczone i przestudzone masło.
Babkę wyjmuję z formy, kroję na kawałki, na każdy talerzyk nalewam po łyżce sosu i układam porcję ciasta.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/02/babka-pianka-z-sosem-z-chawy.html