Wykonanie
Pomysł na wykorzystanie
białek, bo tę babkę robi się właśnie na bazie
białek. Urozmaiceniem dla podstawowej wersji jest sos z
chałwy, który wprost idealnie pasuje do tego ciasta. Szybko i smacznie. Polecam :)

Składniki:6
białek3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mleka1 kostka
masła1/2 szklanki
bakaliiSos z
chałwy:200 gram
chałwy1/2 kostki
masłaWykonanie:
Białka ubijam na sztywno dodając porcjami
cukier. Dodaję po łyżce
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewam cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone
masło oraz
mleko. Wsypuję
bakalie, wymieszam łyżką, ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej
tartą bułka, formy z kominkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmuję i odstawiam by wystygło.
Chałwę ucieram mikserem dolewając po trochu rozpuszczone i przestudzone
masło.Babkę wyjmuję z formy, kroję na kawałki, na każdy talerzyk nalewam po łyżce sosu i układam porcję ciasta.