Wykonanie
Pamiętam, jak kiedyś robiłam z moją mamą rurki z kremem. Teraz zaś ja robię ze swoimi dzieciakami. Miło się wspomina takie chwile. Dlatego dziś na tapecie właśnie rurki. Takie robione wspólnie, domowo i z humorkiem:) Tak się pracuje z dziećmi i takie chwile pozostają w pamięci na zawsze:) Wspólna praca przy nawijaniu ciasta na foremkę zaowocowała takim oto rezultatem.

Składniki:4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru3
żółtka1 kostka
masła2 pełne łyżki
śmietany 18%Masa:1
budyń śmietankowy1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru2 kostki białego
twarogu1 kostka
masła3
żółtkaWykonanie:
Mąkę i
cukier mieszam dodaję
żółtka, wiórki
masła i
śmietanę. Zagniatam ciasto, wałkuję i kroję w pasy szer. ok 3-4 cm.

Foremki do rurek smaruję tłuszczem i nawijam na nie pasy ciasta.

Układam na blasze posypanej
mąką i piekę 20 min w temp 180'C. Gotowe odstawiam, a po przestygnięciu usuwam metalową foremkę. W szklance
mleka gotuję
budyń, nakrywam folią by nie utworzył się kożuch i odstawiam w chłodne miejsce.
Ser przepuszczam przez maszynkę.
Żółtka ucieram na parze z
cukrem, aż będą białe, dodaję po łyżce miękkie
masło i
biały ser. Następnie dodaję zimny
budyń. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i napełniam nią moje rurki.