ßßß Cookit - przepis na Podudzia kurczaka w sosie majonezowo - ketchupowym

Podudzia kurczaka w sosie majonezowo - ketchupowym

nazwa

Wykonanie

Proste w wykonaniu danie, idealne na codzienny obiad. Dzięki długiemu marynowaniu mięso zyskuje podczas pieczenia niezwykły aromat, kruchość i soczystość.
Składniki
- 1 kg "pałek" z kurczaka
- ½ szklanki majonezu
- ½ szklanki ketchupu
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Podudzia umyć i osuszyć. Majonez i ketchup wymieszać, dodać przyprawę do kurczaka ( wedle uznania ), przyprawić solą oraz pieprzem, dolać ¼ szklanki wody i wymieszać. Podudzia przełożyć do sosu, wymieszać aby dokładnie pokrył mięso i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Udka wraz z sosem przelać do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 o C
.
Uwaga – sprawdzona rada
1) kto nie przepada za gotowymi mieszankami, przyprawę do kurczaka może zastąpić pieprzem cayenne, majerankiem i kurkumą.
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
Źródło:http://swiat-smaku.blogspot.com/2014/07/udka-kurczaka-w-sosie-majonezowo.html