Wykonanie
Proste w wykonaniu danie, idealne na codzienny obiad. Dzięki długiemu marynowaniu
mięso zyskuje podczas pieczenia niezwykły aromat, kruchość i soczystość.Składniki

- 1 kg "pałek" z
kurczaka- ½ szklanki
majonezu- ½ szklanki
ketchupu-
przyprawa do kurczaka-
sól,
pieprzDrogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.WykonaniePodudzia umyć i osuszyć.
Majonez i
ketchup wymieszać, dodać
przyprawę do kurczaka ( wedle uznania ), przyprawić
solą oraz
pieprzem, dolać ¼ szklanki
wody i wymieszać. Podudzia przełożyć do sosu, wymieszać aby dokładnie pokrył
mięso i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Udka wraz z sosem przelać do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 o C.Uwaga – sprawdzona rada1) kto nie przepada za gotowymi mieszankami,
przyprawę do kurczaka może zastąpić
pieprzem cayenne,
majerankiem i
kurkumą.Życzę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)