ßßß
Pyszna propozycja sezonowego ciasta na delikatnie kruchym cieście z pyszną bezową pianką.Kruche ciasto jest niezwykle delikatne z dodatkiem kremówki.Blaszka 36x24CIASTO KRUCHE2 1/2 szklanki mąki tortowej1/2 kostki margaryny/masła1/2 szklanki cukru5 łyżek smietany kremówki6 żółtek (białka zostawiamy na piankę bezową)1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/2 kg kwaśnych jabłekZ wymienionych składników zarabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki.Po upływie czasu w lodówce ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 35 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. W tym czasie obieramy jabłka , pozbywamy sie gniazd i kroimy jabłka na 4 . Gdy ciasto wystygnie układamy jabłka na placek kruchy - według uznania . Jabłek nie cukrzymy gdyż ciasto kruche i pianka bezowa sa dość słodkie.PIANKA BEZOWA6 białek (około 1/2 szklanki)1 1/2 szklanki cukruBiałka ubijamy mikserem na parze dodając po łyżce cukru . Ubijamy aż masa stanie się gęsta i cukier sie rozpuści - co można sprawdzić organoleptycznie :)Mase bezową wylewamy na jabłka i robimy dekoracyjne "mazy" . Pieczemy około 50-60 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.
KAWA MROŻONA SŁOIKOWA2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1-2 łyżeczki cukru50 ml wody nie gazowanej100 ml mlekakostki loduKawę plus cukier wsypujemy do słoika zalewamy wodą .Słoik zakrecamy pokrywką i "szejkujemy" jak szejkerem, gdy powstanie pianka przelewamy kawe do szklanki , dodajemy kostki lodu i resztę szklanki uzupełniamy mlekiem.Smacznego:)