ßßß Cookit - przepis na PANTOFLOWY PLACEK DROŻDŻOWY

PANTOFLOWY PLACEK DROŻDŻOWY

nazwa

Wykonanie

Pantoflowe drożdżowe - tak je ochrzciłam bo "kursuje" od domu do domu pocztą pantoflową i chyba już każdy kiedyś próbował ... no może każdy :)
Proste ciasto bez wyrabiania ale potrzebujące poodpoczywać w ciepełku troche czasu , więc planując wyjście z domu na conajmniej 3 godziny warto je zarobić i po powrocie upiec :)
Najlepiej smakuje następnego dnia :)
na blachę 24 x 36 cm
ciasto podstawowe , ktore można modyfikować :)
2 szklanki maki tortowej/pszennej/razowej - ja dałam 1 szklankę tortowej plus 1 szklanka orzechów włoskich zmielonych
3/4 szklanki mleka - ja dodałam kokosowe
3/4 szklanki cukru
2 jajka
10 dkg drożdży
1/2 szklanka olivy z olivek /oleju
cukier waniliowy/lawendowy
szczypta soli
Wlewamy mleko do miski nastepnie dodajemy drożdże i resztę składników na koniec zasypujemy mąką i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 3-5 godzin , najlepiej jeszcze przykryć miskę kocem.
Po upływie tego czasu mieszamy energicznie ciasto łyżka drewnianą , wylewamy na formę wyłożoną papierem , można posypać kruszonką albo owocami jak kto woli , wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut aż się ciasto zarumieni.
Smacznego :)
Źródło:http://olesia-nagazie.blogspot.com/2013/08/pantoflowe-drozdzowe.html