Wykonanie

Pantoflowe
drożdżowe - tak je ochrzciłam bo "kursuje" od domu do domu pocztą pantoflową i chyba już każdy kiedyś próbował ... no może każdy :)Proste ciasto bez wyrabiania ale potrzebujące poodpoczywać w ciepełku troche czasu , więc planując wyjście z domu na conajmniej 3 godziny warto je zarobić i po powrocie upiec :)Najlepiej smakuje następnego dnia :)

na blachę 24 x 36 cmciasto podstawowe , ktore można modyfikować :)2 szklanki
maki tortowej/pszennej/razowej - ja dałam 1 szklankę tortowej plus 1 szklanka
orzechów włoskich zmielonych3/4 szklanki
mleka - ja dodałam
kokosowe3/4 szklanki
cukru2
jajka10 dkg
drożdży1/2 szklanka
olivy z olivek /oleju
cukier waniliowy/lawendowyszczypta
soli


Wlewamy
mleko do miski nastepnie dodajemy
drożdże i resztę składników na koniec zasypujemy
mąką i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 3-5 godzin , najlepiej jeszcze przykryć miskę kocem.Po upływie tego czasu mieszamy energicznie ciasto łyżka drewnianą , wylewamy na formę wyłożoną papierem , można posypać kruszonką albo
owocami jak kto woli , wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut aż się ciasto zarumieni.


Smacznego :)