ßßß
Pantoflowe drożdżowe - tak je ochrzciłam bo "kursuje" od domu do domu pocztą pantoflową i chyba już każdy kiedyś próbował ... no może każdy :)Proste ciasto bez wyrabiania ale potrzebujące poodpoczywać w ciepełku troche czasu , więc planując wyjście z domu na conajmniej 3 godziny warto je zarobić i po powrocie upiec :)Najlepiej smakuje następnego dnia :)
na blachę 24 x 36 cmciasto podstawowe , ktore można modyfikować :)2 szklanki maki tortowej/pszennej/razowej - ja dałam 1 szklankę tortowej plus 1 szklanka orzechów włoskich zmielonych3/4 szklanki mleka - ja dodałam kokosowe3/4 szklanki cukru2 jajka10 dkg drożdży1/2 szklanka olivy z olivek /olejucukier waniliowy/lawendowyszczypta soli

Wlewamy mleko do miski nastepnie dodajemy drożdże i resztę składników na koniec zasypujemy mąką i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 3-5 godzin , najlepiej jeszcze przykryć miskę kocem.Po upływie tego czasu mieszamy energicznie ciasto łyżka drewnianą , wylewamy na formę wyłożoną papierem , można posypać kruszonką albo owocami jak kto woli , wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut aż się ciasto zarumieni.
Smacznego :)