Wykonanie
CIASTO:2 szklanki
wody1 1/2 szklanka
mąki pszennej2 łyżeczki
drożdży instant20 dkg
masła5
zółtek1
białkopół szklanki
cukruszczypta
soligraść
rodzynekKRUSZONKA:10 dkg
masła15 dkg
mąki pszennej10 dkg
cukruzarabiamy rozczyn z ciepłej
wody tak około 37 stopni , połowa
cukru , szczypta
soli oraz garść
mąki , gdy rozczyn wyrośnie wsypujemy resztę składników oraz roztopione
masło , wyrabiamy ciasto ok 15 minut .. zostawiamy do wyrośnięcia po 15 minutach znów zarabiamy i znów zostawiamy do wyrośnięcia około 30 minut .Wyrabiamy kruszonkę z miękkiego
masła oraz z reszty składników.Formujemy dowolonie
bułki ,
chałki itp.smarujemy
białkiem oraz posypujemy kruszon ką.Pieczemy w temp. 170 stopni okolo 20-30 minut , w zależoności od wielkości - pieczemy do zrumienienia się bułeczek .Smacznego :)