Wykonanie
I tak jak
pisałam wcześniej zaczynamy przygodę z
jabłkami.SKŁADNIKI:250g
mąkikostka
sera białego półtłustegokostka
masła1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli4
jabłkacukier puder do dekoracjiWymieszałam razem
mąkę,
masło pokrojone w kostkę,
cukier waniliowy, szczyptę
soli oraz
ser (powinien być zmielony dwa
razy). Zagniotłam na gładkie ciasto i na 30 minut włożyłam do zamrażalnika. Czekając na ciasto obrałam
jabłka i pokroiłam na cienkie cząstki.Po upływie 30 minut wyjęłam ciasto i podzieliłam na 3 mniejsze kulki. Każdą z nich rozwałkowałam na cienkie koła i szklanką wykrawałam kółka. Pokrojone w cząstki
jabłka układałam na kółka (szerszą częścią na zewnątrz) i zaklejałam ciasto jak na pierogi, tyle że tylko same boki (na środku wystaje
jabłko).Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam a w temperaturze 190 st. C przez ok. 25 minut. Najlepiej sprawdzać czy
ciasteczka są zarumienione, jak tak to wyjmujemy.Na koniec udekorowałam
cukrem pudrem.I pozostało tylko je zjeść, a
daję słowo niebo w gębie :)