ßßß
Do tego dania najlepiej wybrać kwiaty zamknięte, o lekko falowanych końcach. Umożliwi to łatwe zawinięcie kwiatu, tak aby farsz podczas smażenie nie wypłynął na zewnątrz.
Przepis własny.Składniki:10 kwiatów cukiniimozzarella - kulka o wadze 100 - 150 gram maksymalnie1 jajo1/4 szklanki mleka2 łyżki mąki pszennej np. tortowejszczypta soliolej do smażeniaWykonanie:W pierwszej kolejności kwiaty delikatnie umyć, położyć na ręcznik papierowy by obeschły. Każdy kwiat bardzo delikatnie otwierać. W środku znajdziemy pręcik. Kwiaty dzielą się na żeńskie i męskie. Z żeńskich powstają owoce, więc zrywając warto wybierać te męskie ( jest to cienki słupek).
Pręciki delikatnie wycinamy, tak by nie uszkodzić kwiatu. Kroimy mozzarellę w kostkę i po kostce nakładamy w każdy kwiat.
Każdy kwiat zakręcić na końcu, zamknąć w nim ser.
Jajo, mąkę, mleko oraz szczyptę soli zmiksować na gładką maskę. W cieście obtaczać kwiat. Na patelni rozgrzać olej, smażyć tak przygotowane kwiaty po 30 sekund na każdą stronę. Podawać ciepłe.Smacznego!Pozdrawiam cieplutko, Kasia :)