Wykonanie
Smażone kwiaty
cukinii (
kabaczka) są bardzo popularnym daniem we Włoszech, u nas powoli też zaczyna się dostrzegać ich smak a społeczeństwo zaczyna interesować się jedzeniem wszystkich części rośliny, także właśnie kwiatami. Te, to prawdziwy rarytas. Smakiem przypominają według mnie smażone kanie jednak z dużą ilością ciągnącego
sera, przynajmniej w tym przepisie (chciałam podkreślić maksymalnie smak samego kwiatu). Są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Zjadamy całość zostawiając ogonek. Zachęcam do przygotowania, jeżeli macie w ogródkach krzaczki tego
owocu (tak - to
owoc a nie warzywo), lub macie okazje je nabyć. Niestety w sklepach są one bardzo rzadkim
widokiem.

Do tego dania najlepiej wybrać kwiaty zamknięte, o lekko falowanych końcach. Umożliwi to łatwe zawinięcie kwiatu, tak aby farsz podczas smażenie nie wypłynął na zewnątrz.

Przepis własny.Składniki:10 kwiatów
cukiniimozzarella - kulka o wadze 100 - 150 gram maksymalnie1
jajo1/4 szklanki
mleka2 łyżki
mąki pszennej np. tortowejszczypta
soliolej do smażeniaWykonanie:W pierwszej kolejności kwiaty delikatnie umyć, położyć na ręcznik papierowy by obeschły. Każdy kwiat bardzo delikatnie otwierać. W środku znajdziemy pręcik. Kwiaty dzielą się na żeńskie i męskie. Z żeńskich powstają
owoce, więc zrywając warto wybierać te męskie ( jest to cienki słupek).

Pręciki delikatnie wycinamy, tak by nie uszkodzić kwiatu. Kroimy
mozzarellę w kostkę i po kostce nakładamy w każdy kwiat.

Każdy kwiat zakręcić na końcu, zamknąć w nim
ser.
Jajo,
mąkę,
mleko oraz szczyptę
soli zmiksować na gładką
maskę. W cieście obtaczać kwiat. Na patelni rozgrzać
olej, smażyć tak przygotowane kwiaty po 30 sekund na każdą stronę. Podawać ciepłe.Smacznego!Pozdrawiam cieplutko,
Kasia :)