ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe racuchy z jabłkami.

Drożdżowe racuchy z jabłkami.

nazwa

Wykonanie

Zaskakujące jak dawno ich nie jadłam, ostatnio chyba jeszcze robiła nam je Babcia (spec od takich domowych placuszków itp). Czyli kilka lat temu. A naszło mnie na nie, bo jabłek mamy nadmiar w domu i trzeba je jakoś wykorzystywać. Racuchów z tego przepisu wychodzi sporo, spokojnie najedzą się tą porcją 4 osoby. Ciasto wyrasta z racji tego, że jest drożdżowe, więc przygotuj sobie większą miskę, minimum dwa razy większą od objętości ciasta bezpośrednio po przygotowaniu. Racuszki są puszyste, słodkie (tu może regulować słodycz) no i oczywiście tuczące... Ale co tam, raz na jakiś czas ;) Moje dzieci je straszliwie polubiły.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
2 szklanki lekko ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
4 słodkie jabłka
1 duże jajo
szczypta soli
32 g - 1 opakowanie cukru waniliowego, lub ziarenka z laski wanilii
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Na spodnie dużego naczynia rozkruszyć drożdże, dodać cukier, i pół szklanki mleka. Rozetrzeć łyżką, poczekać aż drożdże zaczną pracować (puchnąć). Dodać resztę składników oprócz jabłek. Dokładnie połączyć. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto ciut ruszyło.
Jabłka obrać ze skórek, pokroić w kostkę (bez gniazd nasiennych). Dodać do ciasta. Całe ciasto odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzać patelnie z olejem. Mocno. Nakładać łyżką racuszki i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Wykładać na ręczniki papierowe by racuchy zgubiły nadmiar tłuszczu. Podawać jeszcze ciepłe, choć i na zimno placuszki są bardzo smaczne :)
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko :)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/04/drozdzowe-racuchy-z-jabkami.html