ßßß Cookit - przepis na Rogaliki trzyskładnikowe.

Rogaliki trzyskładnikowe.

nazwa

Wykonanie

Rogaliki trzyskładnikowe - pyszne, łatwe a ciasto przypomina nieco ciasto francuskie. Jest kruche i minimalnie rozwarstwia się na wzór tego z Francji. Zupełnie inne niż to, które podawałam w listopadzie, zatapiane w wodzie . Zachęcam to spróbowania, jest to bardzo tani przepis. Można zrobić także np. paszteciki, sakiewki - co tam nam tylko się zapragnie ;)
Nadzienie? Wybór należy do Was, u mnie z Nutellą i cytrynowym lukrem.
Składniki na 50 sztuk miniaturowych rogalików lub 25 średniej wielkości:
3 szklanki mąki pszennej (plus na podsypanie)
1 szklanka śmietany 12 %
1 kostka 250 g masła
Śmietanę można dać 18% lub zamienić na jogurt naturalny. Masło można podmienić na margarynę.
Wykonanie:
Masło, mąkę i śmietanę zagnieść, wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto jest dość luźne i bez schłodzenia będzie ciężko je wycinać, zawijać.
Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko, wycinać trójkąty i zawijać rogaliki nakładając farsz na szeroki koniec. Dla tych, którzy nigdy nie robili rogalików zapraszam na instruktaż zdjęciowy tutaj.
Rogaliki piec na omączonej blaszce, przez 20-25 minut - na złoty kolor. U mnie grzałka góra dół z włączonym termoobiegiem, temperatura 180 stopni,
Dla chętnych którzy chcą zrobić takie same rogaliki jak moje:
- szklanka nutelli do nadziewania
Lukier
1 białko ubić krótko, tylko by się spieniło. Dodać szklankę cukru pudru oraz sok z cytryny - łyżkę. Ubijać przez 10 minut, do idealnego połączenia składników. Można dać odrobinę żółtego barwnika by podkreślić kolor cytrynowego lukru.
Przepyszne! Polecam :)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/02/rogaliki-trzy-skadnikowe.html