Wykonanie
Rogaliki trzyskładnikowe - pyszne, łatwe a ciasto przypomina nieco
ciasto francuskie. Jest kruche i minimalnie rozwarstwia się na wzór tego z Francji. Zupełnie inne niż to, które podawałam w listopadzie, zatapiane w wodzie . Zachęcam to spróbowania, jest to bardzo tani przepis. Można zrobić także np. paszteciki, sakiewki - co tam nam tylko się zapragnie ;)Nadzienie? Wybór należy do Was, u mnie z Nutellą i
cytrynowym lukrem.

Składniki na 50 sztuk miniaturowych rogalików lub 25 średniej wielkości:3 szklanki
mąki pszennej (plus na podsypanie)1 szklanka
śmietany 12 %1 kostka 250 g
masłaŚmietanę można dać 18% lub zamienić na
jogurt naturalny.
Masło można podmienić na
margarynę.Wykonanie:
Masło,
mąkę i
śmietanę zagnieść, wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto jest dość luźne i bez schłodzenia będzie ciężko je wycinać, zawijać.Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko, wycinać trójkąty i zawijać rogaliki nakładając farsz na szeroki koniec. Dla tych, którzy nigdy nie robili rogalików zapraszam na instruktaż zdjęciowy tutaj.Rogaliki piec na omączonej blaszce, przez 20-25 minut - na złoty kolor. U mnie grzałka góra dół z włączonym termoobiegiem, temperatura 180 stopni,Dla chętnych którzy chcą zrobić takie same rogaliki jak moje:- szklanka nutelli do nadziewania
Lukier1
białko ubić krótko, tylko by się spieniło. Dodać szklankę
cukru pudru oraz
sok z cytryny - łyżkę. Ubijać przez 10 minut, do idealnego połączenia składników. Można dać odrobinę żółtego barwnika by podkreślić kolor
cytrynowego lukru.Przepyszne! Polecam :)
