Wykonanie

Bardzo proste w wykonaniu, bez dodatku
jajek oraz
cukru, pyszne , kruche rogaliki :)Do ciasta dodałam puree z dyni , żeby były bardziej jesienne ;)Polecam :)Składniki :3 szklanki
maki1/2 szklanki gęstej, kwaśnej
śmietany1/2 szklanki puree z dyni3/4 kostki
masła lub
margaryny KasiDo przesianej
mąki pszennej dodać puree z dyni oraz
śmietanę.

Do tych składników dodać posiekane
masło albo
margarynę ( ja użyłam
margaryny Kasia ) i zagnieść z nich ciasto. Ciasto uformować w kulę, przykryć folia spożywczą i wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.Po tym czasie, ciasto podzielić na 4 - 5 części ( w zależności od tego jakie duże rogaliki chcemy upiec, Mniejsze rogaliki szybciej i lepiej się wypieką ). Kazda cześć ciasta rozwałkować, podzielić na trójkąty.

Kazdy trójkąt posmarować powidłami śliwkowymi i zawinąć. Rogaliki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 170 C. Blaszkę wstawić do piecyka i piec w tem. 170 C przez około 20-25 minut.

Upieczone można posypać
cukrem pudrem albo polać lukrem jednak takie bez żadnych dodatków smakują równie dobrze :) .

Smacznego :)