Wykonanie

Pyszne, miękkie, rozpływają się w ustach...Zamiast
marmolady jest wiele składników, które możemy dodać, np.
krem czekoladowy,
dżem lub
owoce ;)Składniki:50 gram
drożdży3 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki ciepłego
mleka4 łyżki
cukru2
jajka250 gram
masła roztopionegoDodatkowo na nadzienie:
marmoladakrem czekoladowyPrzygotowanie:Do miseczki wlać ciepłe
mleko, dodać
cukier i
drożdże. Wszystko wymieszać i zostawić na około 10-15 minut, aż
drożdże zaczną "pracować".Do miski przesiać
mąkę, dodać
jajka,
masło i rozczyn
drożdżowy.Wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki na około 1 do 1,5h do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 200 stopni.Podzielić ciasto na 3-4 części. Wziąć jedną część, rozwałkować kawałek. Ma
mieć postać koła. Można pomóc sobie talerzem.Podzielić na 8 części.Na każdy kawałek położyć pół łyżeczki
marmolady i zawinąć od podstawy trójkąta.Położyć na blaszkę rogaliki.Rozbełtać 1
jajko i wysmarować
rogale.Wstawić do piekarnika na około 10-15 minut.Wyłożyć z piekarnika.Można posypać
cukrem pudrem lub wysmarować lukrem.Smacznego! :D