ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe krakersy z kminkiem

Orkiszowe krakersy z kminkiem

nazwa

Wykonanie

Najzdrowsza przekąska do piwa, jaką dotychczas stworzyłam. :)
Charakterystyczny smak mąki orkiszowej i spora ilość kminku, nie każdemu przypadnie do gustu. U nas krakersy, ku mojemu zaskoczeniu, przyjęte zostały z nadspodziewanym entuzjazmem i zniknęły w mgnieniu oka.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że świetnie sprawdza się w przygotowaniu kruchego ciasta. To fajna alternatywa dla osób, które nie chcą lub nie mogą stosować tłuszczów odzwierzęcych.
źródło inspiracji: www.wysokieobcasy.pl
(składniki na 1 1/2 blaszki krakersów)
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można użyć także mąki pszennej)
100 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi pokrojonego w drobną kostkę
8-10 łyżek soku pomarańczowego
czubata łyżka kminku
łyżka miodu
łyżeczka soli
ew. sól gruboziarnista do posypania
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i krótko wyrobić jednolite ciasto. Można też wyrobić ciasto ręcznie: do miski wsypać mąkę, sól, kminek, dodać smalczyk i ucierać, aż powstanie "kruszonka". Wlać sok i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie należy go wyrabiać zbyt mocno i długo.
Rozwałkować ciasto cienko (na około 1-2 mm), minimalnie podsypując mąką i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć krakersy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem część krakersów posmarowałam pędzelkiem z wodą i posypałam solą gruboziarnistą.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Smacznego!
***
Krakersy przygotowałam w ramach udziału w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/02/Orkiszowe-krakersy-z-kminkiem.html