Wykonanie
Najzdrowsza przekąska do
piwa, jaką dotychczas stworzyłam. :)Charakterystyczny smak
mąki orkiszowej i spora ilość
kminku, nie każdemu przypadnie do gustu. U nas
krakersy, ku mojemu zaskoczeniu, przyjęte zostały z nadspodziewanym entuzjazmem i zniknęły w mgnieniu oka.Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że świetnie sprawdza się w przygotowaniu kruchego ciasta. To fajna alternatywa dla osób, które nie chcą lub nie mogą stosować tłuszczów odzwierzęcych.

źródło inspiracji: www.wysokieobcasy.pl(składniki na 1 1/2 blaszki
krakersów)300 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można użyć także
mąki pszennej)100 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z
ziołami ogrodowymi pokrojonego w drobną kostkę8-10 łyżek
soku pomarańczowegoczubata łyżka
kminkułyżka
miodułyżeczka
soliew.
sól gruboziarnista do posypaniaWszystkie składniki umieścić w misie miksera i krótko wyrobić jednolite ciasto. Można też wyrobić ciasto ręcznie: do miski wsypać
mąkę,
sól,
kminek, dodać smalczyk i ucierać, aż powstanie "kruszonka". Wlać sok i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie należy go wyrabiać zbyt mocno i długo.Rozwałkować ciasto cienko (na około 1-2 mm), minimalnie podsypując
mąką i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć
krakersy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem część
krakersów posmarowałam pędzelkiem z
wodą i posypałam
solą gruboziarnistą.Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.Smacznego!


***
Krakersy przygotowałam w ramach udziału w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.