ßßß
źródło inspiracji: www.wysokieobcasy.pl(składniki na 1 1/2 blaszki krakersów)300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można użyć także mąki pszennej)100 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi pokrojonego w drobną kostkę8-10 łyżek soku pomarańczowegoczubata łyżka kminkułyżka miodułyżeczka soliew. sól gruboziarnista do posypaniaWszystkie składniki umieścić w misie miksera i krótko wyrobić jednolite ciasto. Można też wyrobić ciasto ręcznie: do miski wsypać mąkę, sól, kminek, dodać smalczyk i ucierać, aż powstanie "kruszonka". Wlać sok i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie należy go wyrabiać zbyt mocno i długo.Rozwałkować ciasto cienko (na około 1-2 mm), minimalnie podsypując mąką i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć krakersy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem część krakersów posmarowałam pędzelkiem z wodą i posypałam solą gruboziarnistą.Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.Smacznego!
***
Krakersy przygotowałam w ramach udziału w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.