ßßß
Składniki2 szklanki mąki pszennej 650,1 kostka margaryny (użyłem jakiejś “Palmy”),0,5 szklanki piwa (użyłem piwa miodowego),szczypta soli morskiej,1 kubek dowolnej marmolady (mnie zeszło całe 400g), ale może być też krem orzechowy, czekoladowy czy co tam chcemy na nadzienie.Z mąki, margaryny, piwa i odrobiny soli morskiej zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy na placek o grubości ok. 5 mm i radełkiem kroimy na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środek każdego kwadracika kładziemy łyżeczkę nadzienia, a jego naroża unosimy do góry, ściskamy i obkręcamy o ok. 180º wokół osi pionowej ciastka. Oczywiście skręcanie rozpłaszczonej końcówki można sobie darować, ale takie kruche ciasteczka ciekawiej wyglądają.
Ciastka układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na blaszce i pieczemy w temperaturze ok. 200ºC do zarumienienia (ok. 10 min, lub jak w oryginale 30–40 min. w temp 175ºC). Po wyłożeniu na talerz, miseczkę kruche ciasteczka można oprószyć dla ozdoby cukrem pudrem.Smacznego!
Proste ciasteczka kruche z nadzieniemNiezwykle proste ciasteczka kruche na piwie i ze słodkim nadzieniem. Palce lizać!Składniki:mąka pszenna 650 — 400 mlmargaryna Palma — 25 dagpiwo — 125 mlszczypta soli morskiejmarmolada, krem orzechowy lub czekoladowy — 400 mlWskazówki:Pieczenie 10min. / 200ºC