Wykonanie
Obiecałam sobie nie uskuteczniać oszukanych (czyt. dukanowskich ;)) wypieków, jednak ostatnio drożdżówki z
serem śniły mi się po nocach... :)Ostrzegam, to tylko substytut prawdziwych
słodyczy, dla 'niedukanowców' raczej mało atrakcyjny. Jednak dla tych na diecie, jakieś urozmaicenie i być może, ciekawy pomysł na dzienną dawkę
otrąb.
źródło przepisu: dukanforever.blogspot.com(podaję ze swoimi zmianami)ciasto3 łyżki
twarogu mielonego2 łyżeczki
drożdży w kostce4 łyżki zmielonych
otrąb owsianych2 łyżki zmielonych
otrąb pszennych2
jajka (
żółtka i
białka oddzielnie)łyżeczka słodziku do pieczenianadzienie200 g
twarogu w kostcełyżka
skrobi kukurydzianejsłodzik do smakuew. 1/2 łyżeczki
skórki pomarańczowejcynamonOtręby zmiksować na puch, następnie dodać
twaróg,
drożdże,
żółtka i słodzik. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto na matę silikonową, formując prostokąt o wymiarach około 20x30 cm.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec około 5 minut.Przygotować masę
serową:
twaróg zmiksować ze
skrobią, słodzikiem na gładką masę.Na podpieczonym placku dokładnie rozsmarować masę
serową, posypać
cynamonem i
skórką pomarańczową. Delikatnie (może się łamać) zwinąć roladę wzdłuż dłuższego
boku i pokroić na 1,5-centymetrowe porcje. Ułożyć na blasze.Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostawić na blasze do wystygnięcia.Smacznego!