Wykonanie
W końcu wypróbowałam silikonowe foremki na muffiny w mikrofali! Zakupiłam je niedawno w Pepco (8 za 14,99 zł) i myślałam, że będą z deka beznadziejne. Jak widać, myliłam się, bo sprawują się okej! Pierwszym ich zadaniem było zrobienie dla mnie
otrębowych bułeczek Dukana. Muszę przyznać, że bardzo pasuje mi ich ciekawy smak i fakt, że można spożywać je na słodko, ostro, słono czy jak się tylko chce, bo są neutralne i chyba każdy dodatek będzie tu pasował. ;)
SKŁADNIKI (na 6 bułeczek; 1 bułeczka - 23 kcal):
białko jajapół
żółtka jaja2 łyżki
jogurtu naturalnego25 g
twarogu chudegołyżka
otrębów pszennychłyżka
otrębów żytnichłyżeczka
otrębów owsianych1/4 łyżeczki
zarodków pszennych1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej14 łyżeczki
proszku do pieczeniaPRZYGOTOWANIE:1. Ubić
białko na sztywną pianę.2. Pozostałe składniki wymieszać.3. Delikatnie połączyć masę z ubitym
białkiem.4. Wyłożyć masę do silikonowych foremek do 1/2 wysokości.5. Piec ok. 4 minuty w mikrofali (u mnie najpierw przy średniej mocy, później większej).6. Odstawić do wystygnięcia i wyjąć bułeczki z foremek.Smacznego! :)