ßßß Cookit - przepis na Kluski / pierogi leniwe (bez mąki i tłuszczu)

Kluski / pierogi leniwe (bez mąki i tłuszczu)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam tą dietetyczną wersję leniwych! Kombinowałam jak je przyrządzić po tym, jak nabrałam ochoty na kluski, zobaczywszy tradycyjny przepis w jednej z gazet. Cudownie spożywać takie przysmaki i nie mieć wrażenia, że je się tłusto czy niezdrowo. Wręcz przeciwnie - je się świetnie wpływający na organizm posiłek.
SKŁADNIKI (porcja: 6 kluseczków - kcal):
50 g twarogu chudego
50 g twarogu półtłustego
małe jajo
kopiasta łyżka otrębów pszennych
PRZYGOTOWANIE:
1. Twaróg zmieszać razem z jajkiem na masę i dodać otręby.
2. Zagotować wodę w garnku i przykręcić na spokojne bulgotanie.
3. Papkę wrzucać łyżką na gotującą się wodę.
4. Po kilku minutach wyjąć kluseczki i najlepiej zaczekać do całkowitego przestygnięcia, aby leciutko stwardniały i zachowały kształt po wcześniejszym ułożeniu.
Jeśli podawać na gorąco to raczej odgrzewane.
Smacznego! :)
Źródło:http://smaczniezdrowolasuchowo.blogspot.com/2013/03/kluskipierogi-leniwe-bez-maki-i-tuszczu.html