Wykonanie
Sezon
śliwkowy w pełni, czas więc przygotować nieco
przetworów na zimę. Domowe
konfitury owoceowe świetnie nadają się do naleśników, tostów na słodko czy wypieków. Przepis jest banalnie prosty i zajmuje bardzo niewiele czasu. Pozostawia również nieco
pola do eksperymentów, ponieważ do
owoców można dodać różnego rodzaju dodatki, jak
kardamon,
goździki czy
czekoladę.
Śliwki należy smażyć na patelni z grubym dnemSkładniki:1 kg
śliwek3
goździki3 łyżki
cukruPozbawione pestek
śliwki smażę na dużym ogniu do czasu aż zaczną puszczać sok (ok 3-4 minuty). Następnie, zmniejszam gaz, dorzucam
goździki i pozostawiam
śliwki na 20 minut pod przykryciem. Kiedy
owoce zaczną robić się miękkie zdejmuję pokrywkę, dodaję
cukier i smażę przez kolejne 20 minut aż nadmiar soku odparuje, a
konfitura zgęstnieje.Pasteryzacja:słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzećjeszcze gotującą się
konfiturę przekładam do słoików, zakręcam i odstawiam dnem do górykiedy słoiki ostygną gotuję je na małym ogniu przez ok. 40 minutponownie odwracam słoiki dnem do góry.Ilość
cukru:
Owoce same w sobie zawierają bardzo dużo
słodyczy, więc nie doprawiam ich jeszcze dodatkową ilością
cukru. Lubię kiedy
konfitura jest lekko kwaskowata, dlatego dodaję tylko odrobinę
cukru, który ma właściwości konserwujące. Jeżeli lubicie słodkie
przetwory dajcie go odpowiednio więcej. Przed zapakowaniem
konfitury do słoika zawsze warto sprawdzić smak.