ßßß Cookit - przepis na Domowa konfitura śliwkowa

Domowa konfitura śliwkowa

nazwa

Wykonanie

Sezon śliwkowy w pełni, czas więc przygotować nieco przetworów na zimę. Domowe konfitury owoceowe świetnie nadają się do naleśników, tostów na słodko czy wypieków. Przepis jest banalnie prosty i zajmuje bardzo niewiele czasu. Pozostawia również nieco pola do eksperymentów, ponieważ do owoców można dodać różnego rodzaju dodatki, jak kardamon, goździki czy czekoladę.
Śliwki należy smażyć na patelni z grubym dnem
Składniki:
1 kg śliwek
3 goździki
3 łyżki cukru
Pozbawione pestek śliwki smażę na dużym ogniu do czasu aż zaczną puszczać sok (ok 3-4 minuty). Następnie, zmniejszam gaz, dorzucam goździki i pozostawiam śliwki na 20 minut pod przykryciem. Kiedy owoce zaczną robić się miękkie zdejmuję pokrywkę, dodaję cukier i smażę przez kolejne 20 minut aż nadmiar soku odparuje, a konfitura zgęstnieje.
Pasteryzacja:
słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzeć
jeszcze gotującą się konfiturę przekładam do słoików, zakręcam i odstawiam dnem do góry
kiedy słoiki ostygną gotuję je na małym ogniu przez ok. 40 minut
ponownie odwracam słoiki dnem do góry.
Ilość cukru:
Owoce same w sobie zawierają bardzo dużo słodyczy, więc nie doprawiam ich jeszcze dodatkową ilością cukru. Lubię kiedy konfitura jest lekko kwaskowata, dlatego dodaję tylko odrobinę cukru, który ma właściwości konserwujące. Jeżeli lubicie słodkie przetwory dajcie go odpowiednio więcej. Przed zapakowaniem konfitury do słoika zawsze warto sprawdzić smak.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/08/domowa-konfitura-sliwkowa