Wykonanie

Parę dni temu była zupa krem z pieczonych
ziemniaków, a teraz
pora na
pieczarkową. Ale nie taką zwykłą
pieczarkową. Mianowicie pieczarkowa z
kaszą pęczak. Pyszna pożywna zupa mogąca z powodzeniem zastąpić pełnowartościowy obiad. Łatwa i szybka w zrobieniu, a jednak nieco inna. Jak nie macie pomysłu na obiad, zależy wam na czasie to ta zupa jest idealnym pomysłem.Potrzebujemy:3 litry
bulionu warzywnego lub drobiowego ( np z TEGO przepisu)500 g
pieczarek1 duża
cebula1 łyżka
masła1 pęczek
koperku0,5 szklanki
kaszy pęczak
sól i
pieprz do smaku
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a
pieczarki w większą. Dusimy je na
maśle przez kilkanaście minut. Wkładamy do gorącego
bulionu i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy surową
kaszę i gotujemy przez około 30 minut aż
kasza będzie miękka. Solimy,
pieprzymy i dodajemy posiekany
koperek. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.Smacznego!