ßßß Cookit - przepis na Oriental mocca - likier kawowy

Oriental mocca - likier kawowy

nazwa

Wykonanie

Mocna i aromatyczna nalewka. Czuć kawę i czuć moc. I wszystko ładnie gra ze sobą. Nie będę się rozpisywał teraz, bo jest prawie 23 gdy to piszę, a ja jestem mocno przeziębiony. I słyszę jak łóżko mnie wzywa. A może to żona woła? :) Jak tak to na serio zmykam zaraz, z Madzią to nie ma żartów. Piszę zatem przepis, a wy zanotujcie gdzieś go sobie, bo naprawdę warto.
1 litr spirytusu 95%
160 g kawy mielonej
1 laska wanilii
1,25 litra wody
1 kg cukru
4 łyżki mleka
Do dużego słoja wsypujemy kawę. Zalewamy ją spirytusem i dorzucamy drobno pokrojoną laskę wanilii. Odstawiamy na tydzień, ale każdego dnia wstrząsamy słojem. Po tym czasie przecedzamy nastaw, tak żeby odzyskać fusy kawowe. Nie filtrujemy jakoś dokładnie, na to czas będzie później. Tylko kawę musimy odzyskać.
Fusy kawowe zalewamy 250 ml wrzątku i zostawiamy na pół godziny. Przecedzamy i dodajemy płyn do oczekującego nastawu spirytusowego. Bardzo nam zmętnieje, ale nie przejmujemy się tym, tak ma być.
Teraz pora na syrop cukrowy. W garnku podgrzewamy 1 litr wody i dodajemy 1 kg cukru. Mieszamy i podgrzewamy żeby cały cukier się rozpuścił. Gotowy syrop cukrowy przelewamy do słoja z kawowym spirytusem. Do całości dodajemy 4 łyżki wrzącego mleka. Słój zakręcamy i odstawiamy na tydzień. Po tygodniu dokładnie filtrujemy. Ja, jak zawsze, używam filtrów do kawy. Zakładam filtr na słoik, mocuję gumką, środek filtra wykładam papierowym ręcznikiem (dla lepszego filtrowania) i przelewam nastaw. Idzie dość opornie, takie filtrowanie może i dobę potrwać. Dlatego też przy takich mocno cukrowych nalewkach robię całą operację na kilka słoików. Mocuję filtry do kilku słoików i przelewam właśnie na te kilka słoików. Jest kilka razy szybciej. Na koniec łączę wszystko w jeden słoik.
Butelkujemy i zostawiamy na 6 tygodni.
DEGUSTACJA:
Bardzo przyjemny w smaku likier. Nie wiem ile ma procent, ale chyba jest dość mocny. Co ciekawe, w smaku tej mocy w ogóle nie czuć. Wszystko się ładnie przegryzło i czuć jedynie mocny, słodki smak kawy. Ale jak już napitek spływa po gardle wtedy czuć ciepło sporej mocy alkoholu. Trzeba zatem uważać, bo łatwo przedawkować.
Likier idealny na jesienne chłody.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2015/10/oriental-mocca-likier-kawowy.html