ßßß Cookit - przepis na Crème brûlée

Crème brûlée

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszamy was na pyszny deser. Naoglądaliśmy się ostatnio tego w różnych kulinarnych programach kulinarnych, coś modne się chyba zrobiło. Postanowiliśmy zatem i my zrobić, co by było sobie na blogu. Takie nasze swojskie krembrule :) Wyszło nieźle, zupełnie tak jak wyjść powinno. Jak ktoś lubi krembrule to polecamy nasz przepis. A jak wam zostanie trochę białek (a dokładnie 6) to zawsze można potem zrobić tartę cytrynową z bezą, na którą przepis zamieściliśmy kilka dni temu. Oba desery, tartę i crème brûlée z ręką na sercu polecamy.
Potrzebujemy:
500 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
6 łyżeczek cukru
około 4 łyżeczek cukru do posypania
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy ekstrakt z wanilii. W rondelku zagotowujemy śmietankę i ją studzimy. Zimną powoli dodajemy do ubitych żółtek. Masę przelewamy do kokilek i pieczemy około 50 minut w 130 stopniach. Następnie schładzamy przez około 2 godziny w lodówce. Na taki schłodzony krem wysypujemy cukier równą warstwą i karmelizujemy go specjalnym palnikiem. Jeżeli takowego nie posiadamy to nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i na najwyższej półce tuż pod samą grzałką ustawiamy kokilki na niecałą minutę.
Smacznego!
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2015/03/creme-brulee.html