Wykonanie
Dzisiaj zapraszamy was na pyszny deser. Naoglądaliśmy się ostatnio tego w różnych kulinarnych programach kulinarnych, coś modne się chyba zrobiło. Postanowiliśmy zatem i my zrobić, co by było sobie na blogu. Takie nasze swojskie krembrule :) Wyszło nieźle, zupełnie tak jak wyjść powinno. Jak ktoś lubi krembrule to polecamy nasz przepis. A jak wam zostanie trochę
białek (a dokładnie 6) to zawsze można
potem zrobić tartę
cytrynową z
bezą, na którą przepis zamieściliśmy kilka dni temu. Oba desery, tartę i crème brûlée z ręką na
sercu polecamy.Potrzebujemy:500 ml
śmietanki kremówki6
żółtek6 łyżeczek
cukruokoło 4 łyżeczek
cukru do posypania1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiWykonanie:
Żółtka ubijamy z
cukrem pudrem i dodajemy do masy ekstrakt z
wanilii. W rondelku zagotowujemy
śmietankę i ją studzimy. Zimną powoli dodajemy do ubitych
żółtek. Masę przelewamy do kokilek i pieczemy około 50 minut w 130 stopniach. Następnie schładzamy przez około 2 godziny w lodówce. Na taki schłodzony krem wysypujemy
cukier równą warstwą i karmelizujemy go specjalnym palnikiem. Jeżeli takowego nie posiadamy to nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i na najwyższej półce tuż pod samą grzałką ustawiamy kokilki na niecałą minutę.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)