Wykonanie

Odnalazłem w czeluściach mojego komputera tartę, którą robiliśmy z Madzią baaardzo dawno temu. Pewnie z rok leżał ten przepis zapomniany. Ale znalazłem na szczęście i publikuję :) Pamiętam, że posiłkowaliśmy się chyba jakiś blogiem. Ale po takim czasie nie pamiętam już jakim, nie przytoczę więc autora niestety. A szkoda... Tak czy inaczej przepis jest taki:Składniki na ciasto:1 szklanka
mąkipół kostki
masła pokrojonego w kostkę1
żółtkoszczypta
soliNadzienie:2
gruszki150g
sera gorgonzola1 szklanka
śmietany 12%1
jajkogarść
orzechów włoskichSkładniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy żeby ciasto było gładkie. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny wkładamy do lodówki. Następnie wałkujemy cienko i wykładamy na formę do tarty. Spód nakłuwamy miejsce przy miejscu widelcem i podpiekamy około 10 minut w gorącym piekarniku.Obieramy
gruszki, kroimy je na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następnie ćwiartki kroimy na plasterki.Na podpieczone ciasto wykładamy plasterki
gruszki, pokruszony
ser gorgonzola, zalewamy masą ze
śmietany i
jajka i posypujemy
orzechami włoskimi.Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)