Wykonanie
Madzia wyjechała. W
sumie nic nowego, co chwilę gdzieś wyjeżdża.
Siedzę sobie zatem sam, dochodzę do siebie po wczorajszym wieczorze z Adkiem i wpadłem na pomysł
rogali. W
sumie nie jadłem takich od wieków! Nie bardzo mam czas na jakiś długi wpis teraz, bo spiszę się na film :) Właśnie szykuję się do oglądania "Wyspy Tajemnic" z Leosiem DiCaprio.
Zatem bez zbędnego przedłużania podaję przepis. A podpatrzyłem go na foodmag.pl .500 g
mąki pszennej250 ml
wody20 g świeżych
drożdży2 łyżki
oliwy2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliSkładniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Aż będzie gładkie i elastyczne, czyli z 15, może 20 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie znów wyrabiamy ciasto, tym razem tylko przez kilka sekund, żeby je odpowietrzyć. natłuszczamy dłonie
oliwą, blat wysypujemy
mąką i wałkujemy ciasto tak żeby otrzymać w miarę równe koło. O średnicy mniej więcej 30 cm i grubości 1-1,5 cm.Kroimy koło na 8 trójkątów i zawijamy każdy trójkąt w rulon, zaczynając od dłuższego
boku do czubka. Czubek zawijamy pod spód żeby się nie odwinął. Lekko formujemy w dłoniach
rogala i po kolei układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Rozrabiamy w miseczce 4 łyżki
wody i 1 łyżeczkę
cukru i tym roztworem smarujemy
rogale tuż przed wsadzeniem do piekarnika - dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy
rogale około 20 minut, aż będą rumiane.A
rogale wyszły naprawdę rewelacyjnie, mega chrupiące! Smacznego :)
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)