ßßß

Składniki:Rozczyn:70 g drożdży świeżych2 łyżki cukruszklanka mlekaCiasto:1 kg mąki pszennej600 ml ciepłej wody3 szklanki otrąb pszennych1,5 łyżki kminku (ja nie dałem)2 łyżki siemienia lnianego2 łyżeczki soliZ rozkruszonych drożdży, cukru, oraz ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić go do wyrośnięcia (na jakieś 10-15 minut)Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, dodać rozczyn, trzy szklanki (600 ml) ciepłej wody i wyrobić ciasto. Następnie przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem formy, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, a następnie piec w średnio gorącym piekarniku przez 90 minut.Mi wyszły z tej ilości ciasta dwa zgrabne bochenki, jeden ciut mniejszy, za to drugi ciut większy :)