Wykonanie
Prosty pszenny chlebek z piekarnika. Prosty w zrobieniu, pyszny w jedzeniu :) Już podawałem ten przepis, ale na wersję z maszyny. Jest tutaj . Tym razem ten sam chlebek z piekarnika.


Składniki:Rozczyn:70 g
drożdży świeżych2 łyżki
cukruszklanka
mlekaCiasto:1 kg
mąki pszennej600 ml ciepłej
wody3 szklanki
otrąb pszennych1,5 łyżki
kminku (ja nie dałem)2 łyżki
siemienia lnianego2 łyżeczki
soliZ rozkruszonych
drożdży,
cukru, oraz ciepłego
mleka zrobić rozczyn i odstawić go do wyrośnięcia (na jakieś 10-15 minut)Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, dodać rozczyn, trzy szklanki (600 ml) ciepłej
wody i wyrobić ciasto. Następnie przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem formy, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, a następnie piec w średnio gorącym piekarniku przez 90 minut.Mi wyszły z tej ilości ciasta dwa zgrabne bochenki, jeden ciut mniejszy, za to drugi ciut większy :)