ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny ciemny II

Chleb pszenny ciemny II

nazwa

Wykonanie

Prosty pszenny chlebek z piekarnika. Prosty w zrobieniu, pyszny w jedzeniu :) Już podawałem ten przepis, ale na wersję z maszyny. Jest tutaj . Tym razem ten sam chlebek z piekarnika.
Składniki:
Rozczyn:
70 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
szklanka mleka
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
600 ml ciepłej wody
3 szklanki otrąb pszennych
1,5 łyżki kminku (ja nie dałem)
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
Z rozkruszonych drożdży, cukru, oraz ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić go do wyrośnięcia (na jakieś 10-15 minut)
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, dodać rozczyn, trzy szklanki (600 ml) ciepłej wody i wyrobić ciasto. Następnie przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem formy, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, a następnie piec w średnio gorącym piekarniku przez 90 minut.
Mi wyszły z tej ilości ciasta dwa zgrabne bochenki, jeden ciut mniejszy, za to drugi ciut większy :)
Źródło:http://www.chleby.info/2011/03/chleb-pszenny-ciemny-ii.html