ßßß
Maślanka: 220 mlWoda: 200 mlMąka żytnia typ 720: 300 gKasza jęczmienna: 300 gJajko: 1 sztukaCukier: 1 łyżeczkaSól: pół łyżeczkiDożdże świeże: 25 gZaczniemy od kaszy jęczmiennej. Wsyp ją do miski i zalej wodą (200 ml). Pozostaw na jakąś godzinę, niech zmięknie troszkę. Jak już zmieknie to chwyć w dłoń blender i zmiel dokładnie kaszę. Mi szło trochę opornie, ale w końcu mój blender stanął na wysokości zadania i otrzymałem gładką (może nie do końca gładką) masę. A potem to już jak zawsze: maślanka do pojemnika chlebowego, a za maślanką cała reszta - mąka żytnia, zmielona kasza, sól, cukier i na końcu wkrusz drożdże. Uruchom program podstawowy i obserwuj. Obserwuj, bo może będzie potrzebna interwencja. Mój automat nie był w stanie dokładnie wymieszać ciasta dlatego troszkę musiałem mu pomóc łyżką :) A jak już pomogłem to potem już tylko czekałem na gotowy chlebek :) Wyszedł naprawdę pyszny i bardzo syty, kasza nieźle wypełnia żołądek :)